Czy w ciąży można jeść surowe jajka?

egg

Odpowiedź jest prosta: NIE!. Kogel-mogel lub jajko na miękko może być zakażone salmonellą, lepiej nie ryzykuj.

Przed gotowaniem jajka na twardo, zawsze wcześniej  dokładnie umyj skorupkę.  Wtedy kiedy  pęknie w trakcie gotowania, masz pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia. Radzimy też unikać produktów, do których dodaje się surowe jajko, np. kremów, a zwłaszcza tiramisu. Lepiej zajadać się czekoladą i pączkami – większość Pań właśnie na takie słodkości ma największą ochotę.

Katarzyna Pawłowska

Pomysłodawca bloga, szczęśliwa mama, zapraszam też na pozostałe moje strony: www.babymama.pl oraz www.blog.babymama.pl

Zostaw komentarz

2 Comments

  • Odpowiedz Czerwiec 30, 2013

    Gość

    ja również jestem za stosowanie suplementacji w czasie ciąży ale tylko jako dodatek do diety bo sama suplementacja nic nie zdziałamy

  • Odpowiedz Czerwiec 29, 2013

    Gość

    ja w ciąży w ogóle nie mogłam patrzeć na surowe czy niedosmażone niedogotowane jajka… od razu zbierało mi się na wymioty. ale żeby wszystko było dobrze brałam witaminy LadeeVit i nie było problemów