Sery pleśniowe a ciąża

ser pleśniowy

W ciąży można jeść sery pleśniowe? NIE, kobieta w ciąży nie może jeść serów pleśniowych oraz serów typu ser gorgonzola, camembert oraz  produktów  z niepasteryzowanego mleka, np. oscypków.

W ciąży odstaw je na jakiś czas, bo mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.

Jeśli nie sery pleśniowe to co?
Maślanka jest zaliczana do grupy fermentowanych produktów mlecznych, które są bardzo polecane podczas ciąży, stanowiąc doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia oraz białka. Częste spożywanie maślanki i innych tego typu napojów (np. kefirów czy jogurtów), działa regulująco na pracę przewodu pokarmowego. Sery typu feta są produkowane z mleka poddanego pasteryzacji lub mikrofiltracji, co zapewnia ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jednak nie polecamy, by stały się podstawowym  elementem menu przyszłej mamy, ze względu na spory dodatek soli, której nadmiar w ciąży może powodować obrzęki.

Katarzyna Pawłowska

Pomysłodawca bloga, szczęśliwa mama, zapraszam też na pozostałe moje strony: www.babymama.pl oraz www.blog.babymama.pl

Zostaw komentarz

5 Comments

  • Odpowiedz Luty 16, 2014

    Gość

    co za bzdury!!!!m ozna jesc sery plesniowe, nie chodzi o plesn tylko o to czy sa robione z pasteryzowanego mleka. I tak oto szerzy sie ten durny mit o serach plesniowych…

  • Odpowiedz Maj 18, 2013

    Gość

    wiadomo, sama dieta nie wystarczy w takim okresie jak ciąża

  • Odpowiedz Maj 17, 2013

    Gość

    ja na szczęście mogłam jeść wszystko a mimo to musiałam zainwestować w suplementacje…

  • Odpowiedz Maj 11, 2013

    Gość

    szkoda że nie można jeść w ciąży wszystkiego co się chce, a najgorzej jak przyjdzie zachcianka na coś:/, albo jak cię odrzuci od czegoś co jest konieczne ja np tak miałam z rybami uwielbiałam je a w czasie ciąży po prostu ich zapach powodował od razu mdłości i musiałam zacząć stosować kwasy omega 3 żeby jakoś uzupełnić je skoro nie mogłam jeść ryb:/

  • Odpowiedz Lipiec 10, 2012

    Gość

    Ale sery plesniowe w Polsce są produkowane z pasteryzowanego mleka… czyli teoretycznie można je jeść.