Kolejny rok szkolny już za chwilę się zacznie, a za chwilę także wiele dyskusji, których tematem będzie odżywianie dzieci i młodzieży. Dietetycy biją na alarm, że wciąż rośnie grupa otyłych dzieci.

W Polsce. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku, ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce cierpi na nadwagę lub otyłość. Często wynika to z braku wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

Zdrowe przekąski

Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie oraz Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru zachęcają do wprowadzenia do jadłospisu dziecka zdrowych przekąsek. Dobrym przykładem jest banan – bestseller wśród owoców. Prosty, łatwo dostępny oraz pełen energii, znakomicie może zastąpić słodką bułkę lub batonika i być zdrowym uzupełnieniem diety.

Eksperci z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru od kilku lat prowadzą działania edukacyjne obejmujące zarówno dorosłych jak i dzieci, w tym uczniów szkół podstawowych. – Przeprowadziliśmy warsztaty ze zdrowego i bezcukrowego odżywiania dla ponad 3300 osób, w tym podczas tegorocznej akcji „Lato w mieście” spotkaliśmy się  z 1000 dzieci. Rosnący problem otyłości wśród tej grupy wiekowej jest widoczny gołym okiem – mówi Małgorzata Sobczyk (wiceprezeska Fundacji SzBC, dietetyk) – Sami nauczyciele zgłaszają, że jednym z głównych problemów są przekąski, które dzieci przynoszą z domu. Pomimo zajęć z edukacji żywieniowej i poszerzania świadomości dzieci to ostatecznie rodzic decyduje co ląduje w plecaku dziecka. 

Rodzice często tłumaczą się brakiem czasu, żeby przygotować coś zdrowego – w takiej sytuacji idealną przekąską może być banan – owoc obecnie łatwo dostępny w większości sklepów i nie wymagający żadnej wcześniejszej obróbki. Przede wszystkim jednak banany są źródłem błonnika, naturalnie występujących węglowodanów, potasu czy chociażby tryptofanu – aminokwasu wpływającego pozytywnie na nasz nastrój i koncentrację. Banany można wykorzystać również w przepisach na koktajle, budynie, kremy i niektóre ciasta jako zamiennik cukru dodanego, ale również składnik zagęszczający i spajający masę.

Banan niedoceniany super owoc

Banan to owoc, który kryje w sobie wiele tajemnic. Wiemy, że jest znakomitą alternatywą dla słodyczy, ale niewiele wiemy o tym skąd w Polsce pojawiają się banany, z jakich krajów do nas przybywają i kto stoi za ich produkcją. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie wierzy w edukację najmłodszych. Stąd w ramach kampanii „Kupuj Odpowiedzialnie Owoce” powstała strona edukacyjna: www.ekonsument.pl/banany, która stanowi kompendium wiedzy na temat tego niezwykłego owocu. Strona pokazuje warunki pracy na monokulturowych plantacjach, na których często łamane są podstawowe prawa człowieka oraz prawa do zrzeszania się w związku zawodowe.

Banan, ale jaki i skąd

Jak mówi Maria Huma, prezeska Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie – przy produkcji bananów cierpią ludzie oraz środowisko naturalne. Plantacje pryskane są pestycydami, które szkodzą zdrowiu pracowników, a także zatruwają wodę i glebę. Dzięki stronie można obejrzeć zdjęcia z plantacji z różnych krajów, zapoznać się z wywiadami z pracownikami, a także dowiedzieć się jakie istnieją alternatywne sposoby produkcji banana. Sprawdzić mapę głównych producentów, a także poznać dobre praktyki i dowiedzieć się czym jest certyfikat Fairtrade.

Żeby wpłynąć na zmianę myślenia dzieci, a także ich rodziców, konieczna jest edukacja i pokazywanie danego problemu z różnych perspektyw. Stronę www.ekonsument.pl/banany polecamy nauczycielom i rodzicom. Zachęcamy do pogłębiania wiedzy na temat bananów a także do wprowadzania właściwych nawyków żywieniowych na co dzień. Nowy rok szkolny może być świetnym momentem na rozpoczęcie takich zmian.