Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. W organizmie zachodzi wtedy wiele zmian. Aby dziecko urodziło się zdrowe, a ciąża przebiegała bez komplikacji trzeba pamiętać o przestrzeganiu kilku ważnych zasad: jedzenia pożywnych i obfitych śniadań a małych kolacji w tym dwóch ciepłych posiłków dziennie.

Kobieta w okresie ciąży powinna pamiętać, że je „za dwoje”, ale nie pod względem ilościowym lecz jakościowym. Powinna jadać tyle, ile czuje, że jest jej w tym okresie potrzebne. Bardzo ważne jest aby uważać na przekąski, po które sięgamy między posiłkami. Zamiast słodyczy zdecydowanie lepsze są owoce, warzywa lub bakalie. Nadmiar spożywanego w tym okresie cukru może być przyczyną wielu powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, zatrucie ciążowe, nawracające zapalenie pochwy lub alergie u noworodka.

Podczas ciąży zapotrzebowanie organizmu na składniki budulcowe(białka),witaminy i składniki mineralne bardzo wzrasta. W codziennej diecie powinny znajdować się produkty mleczne i nabiał, ryby, jajka. Jaja są źródłem witaminy B12,niezbędnej dla prawidłowego wytworzenia i rozwoju układu nerwowego u przyszłego maleństwa. Dostarczają również wapń, żelazo, lecytynę oraz kwas foliowy, chroniąc powstające życie przed rozwojem wad wrodzonych.

Cennymi składnikami diety, w tym okresie, są również nasiona roślin strączkowych, słonecznika, pestki dyni i orzechy. Soja i jej produkty(mleko, tofu), a także kiełki. Rośliny strączkowe posiadają też sporo witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, potasu, cynku i magnezu. Związki te wpływają na prawidłowe wytworzenie kośćca, układu krwionośnego i nerwowego u rozwijającego się płodu.

Pestki słonecznika są bezcennym źródłem witamin z grupy B (z witaminą B6 na czele) oraz witamin A, D i E. Zawierają również dużo składników mineralnych: wapń, cynk, magnez, potas oraz żelazo, którego posiadają dwa razy więcej niż rodzynki. Składniki te wpływają na prawidłowy rozwój struktur skóry i nabłonka u powstającego płodu. W oleju słonecznikowym znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na pamięć i koncentracje, a u rozwijającego się maleństwa na rozwój fizyczny i wzrost.

Pokarmem o dużej zawartości tłuszczu, w formie nietuczących i łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych oraz białka są orzechy. Są one bogate w witaminę E, która zapobiega poronieniom, witaminy z grupy B, oraz witaminę PP, która stymuluje wzrost płodu. Orzechy zawierają również cynk, który wpływa na prawidłowy rozwój umysłowy dziecka. Wadom wrodzonym układu nerwowego i rozszczepowi kręgosłupa szczególnie zapobiegają nerkowce.

Zapotrzebowanie na wapń, związki budulcowe i inne składniki odżywcze wzrasta w drugiej połowie ciąży, kiedy rozwój płodu znacznie się przyspiesza. Należy wtedy zwiększyć spożycie pieczywa z mąki z pełnego przemiału, warzyw i owoców. Jednocześnie należy pamiętać, że przesadne jedzenie sprzyja otyłości nie tylko u matki, lecz także u dziecka. Jakość i ilość pożywienia w kolejnych okresach ciąży powinna być kontrolowana przez lekarza.

Kobieta o prawidłowej wadze w pierwszych 6 miesiącach ciąży powinna przybrać na wadze do 5 kg, a w ostatnich 3 miesiącach nie więcej niż o 7 kg. Bardzo często kobiety w pierwszych miesiącach ciąży narzekają na mdłości i wymioty oraz brak apetytu. Rozwiązaniem jest spożywanie większej ilości produktów bogatych w witaminy i związki mineralne: mleko, owoce i soki owocowe, warzywa. Warto również ograniczyć ilość słodyczy i tłustych potraw. Aby lepiej tolerować pokarmy, możemy je skropić sokiem z cytryny lub z kapusty, mleko zastąpić jogurtami i kefirami. Jedzenia nie należy popijać wodą, gdyż może to prowokować odruch wymiotny.

Pamiętaj:

  • Odżywiaj się zdrowo i nie daj się otyłości!
  • Codziennie jedz nieoczyszczone produkty zbożowe (kasze, pieczywo razowe)
  • Codziennie spożywaj produkty mleczne i ich przetwory, nie zapominaj o jajach, rybie i drobiu oraz roślinach strączkowych i orzechach.
  • Każdego dnia jedz dużo warzyw i owoców.
  • Tłuszcze wybieraj tylko roślinne.
  • Przebywaj jak najwięcej na świeżym powietrzu i bądź aktywna fizycznie.

Anna Ejneberg/ www.linemed.pl