Sushi w ciąży  można spożywać pod warunkiem, że jest świeże i pochodzi z renomowanego baru i restauracji. Musisz pamiętać, że owoce morza i ryby szybko tracą świeżość.

Sushi nie zarazisz się toksoplazmozą a  listeria monocytogenes – tak zwaną bakterią lodówkową, która ma zdolność namnażania się w niskich temperaturach i może być przyczyną zanieczyszczenia przechowywanej w lodówce żywności.

Listeria monocytogenes – tlenowa pałeczka Gram(+), może wchodzić w skład flory fizjologicznej przewodu pokarmowego i pochwy. Jest to drobnoustrój wewnątrzkomórkowy i może wywoływać epidemiczne zakażenia przewodu pokarmowego.

Spożycie skażonych  produktów może wywołać chorobę groźną m.in. dla kobiet w ciąży i małych dzieci. By jej uniknąć, trzeba przestrzegać zasad higieny. Dlatego ryby surowe dobrze przechowywane są raczej bezpieczne tylko jak to sprawdzić idąc do restauracji i mając chęć na sushi  w ciąży. Możesz jeść sushi z tuńczyka oraz gotowanych paluszków krabowych i grillowanych krewetek, ale bez mięsa surowych ryb.

Będąc w pierwszej ciąży z pewnością nie zdajesz sobie sprawy   z wielu  niebezpieczeństw jakie  Ci zagrażają

Przeczytaj też  artykuł:  Co to jest toksoplazmoza