Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia takich produktów jak surowe ryby (sushi), surowe mięso (tatar), a także sery pleśniowe czy szynka parmeńska. Wiąże się to między innymi z ryzykiem zachorowania na toksoplazmozę, salmonellę lub listeriozę. Dietetycy zalecają też wstrzymanie się przed jedzeniem kawioru oraz surowych jajek. Ważne jest to, że mogące występować w tych produktach niebezpieczne wirusy czy bakterie giną po obróbce cieplnej.

Wybierając mięso warto zwrócić uwagę przede wszystkim na produkty bogate w witaminy z grupy B oraz kwasy omega i składniki mineralne. Najlepsze jest mięso ryb morskich, ale w tym przypadku należy wybierać ryby pochodzące ze sprawdzonych łowisk. Każdy rodzaj mięsa przed obróbką powinien być umyty. Później podgrzany do temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza. Warto pamiętać o tym, że kobiety w ciąży powinny unikać niektórych wędzonek, gdyż w wielu przypadkach mięso przed wędzeniem nie jest wcześniej poddawane obróbce cieplnej, przez co nie wszystkie bakterie są zlikwidowane i istnieje ryzyko zakażenia.