Niedobory żelaza mogą doprowadzić do poważnych schorzeń. Anemia jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Przy niedoborach żelaza lekarze zalecają przyjmowanie preparatów zawierających ten pierwiastek. Jednak warto też wzbogacić swoją dietę o odpowiednie produkty żywnościowe. Gdzie znajdziemy najwięcej żelaza?

Dużych ilości żelaza znajdziesz w tych produktach:

  • natka pietruszki – można ją dodawać do dań obiadowych, a także jako posypkę do kanapek. Można ją dodawać także do warzywnych koktajli;
  • buraki – najlepiej spożywać je na surowo, szczególnie w postaci świeżo wyciśniętych soków;
  • jajka – można je jeść praktycznie w każdej postaci, jednak kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania jajek na surowo ze względu na ryzyko zarażenia się salmonellą;
  • wątróbka – najlepiej ją dusić lub piec. Można ją podawać z jabłkami i cebulą lub na sposób orientalny z płatkami migdałów i cynamonem.