Tuńczyk w ciąży – czy przyszłe mamy mogą jeść tuńczyka z puszki lub przygotowanego na patelni? Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej.

Tuńczyk w ciąży – dlaczego jest niebezpieczny?

Dlaczego tak się dzieje?  Owoce  morza  oraz ryby mogą zawierać w sobie rtęć. Tuńczyk należy do tej grupy ryb, która zawiera jej najwięcej tego pierwiastka. Duże ryby, ta do takich zalicza się  tuńczyk, mogą zawierać koncentrację rtęci 10 tys. razy większą niż otaczające je środowisko. Tuńczyki żyją w słonej wodzie, a w mięsie ich mogą odkładać się duże ilości rtęci Kiedy rtęć znajdzie się w organizmie, może zakłócać funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.

Z ryb najlepsze będą: łosoś, flądra, sola, sum, pstrąg i tilapia. Jeśli natomiast nie możemy obyć się bez owoców morza nawet w ciąży to możemy wybrać przykładowo przegrzebki, krewetki i kraby.