Śniadanie to najważniejszy posiłek, który ma za zadanie zapewnić siłę i energię. Jak zatem zachęcić dziecko, aby zamiast płatków śniadaniowych, które najczęściej „wzbogacone” są niezdrowym cukrem, wybrało pełnowartościowy i bogaty w witaminy i mikroelementy posiłek? Idealne do tego będą przepisy na śniadania przygotowane przez dietetyków FC Barcelony i polecane przez samych piłkarskich mistrzów. Wykorzystane w nich sezonowe warzywa dadzą Ci pewność, że podajesz swojemu dziecku pełnowartościowe i dobre jakościowo produkty. W ramach przygotowań do piłkarskich zmagań twojej pociechy możecie razem wybrać się na lokalny bazarek. Podczas zakupów połączonych ze spacerem, pokazuj swojemu dziecku sezonowe warzywa i opowiadaj o nich, pozwól mu wybierać te, które potem razem kupicie. Podczas śniadania możecie wspólnie odkrywać nowe smaki i aromatyczne zapachy przygotowanych dań. Dodatkową zachętą, będzie to, że takie same śniadania jedzą piłkarscy idole dzieci. Masz w domu małego gracza? W dniu ważnego meczu zaproponuj jajeczne muffiny. Posiłek przygotowany z wybranych przez was wcześniej sezonowych warzyw doda energii do gry. Czego potrzebujesz, żeby przygotować przysmak piłkarzy? To proste!

Do przygotowania jajecznych muffinów potrzebujesz:

  • 8 dużych jaj
  • pół szklanki mleka
  • 80 g posiekanego świeżego szpinaku
  • 5 posiekanych pomidorów sezonowych
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 20 g pokrojonej pietruszki
  • 2 szalotki
  • pół paczki rozdrobnionegoo sera feta
  • 1 pokrojone awokado
  • pół szklanki startego sera

Rozgrzej piekarnik (np. Beko) do 180 stopni. Posmaruj formy na muffiny oliwą z oliwek. W dużej misce dokładnie wymieszaj jajka i mleko. Ciągle mieszając dodawaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki. Wypełnij masą miseczki na muffiny i piecz przez 20 – 25 minut. Wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przy pomocy noża wyjmij muffiny z foremek. Posyp kawałkami awokado, sezonowymi pomidorami i serem. Smacznego!

Śniadanie piłkarskiego mistrza

Kiedy Twoje dziecko podejmie decyzje, że z bramkarza woli przeistoczyć się w obrońcę i czynnie pomagać swojej drużynie na boisku, przygotuj śniadanie, które zapewni mu energię i siłę do tego trudnego zadania. Dietetycy FC Barcelony jak i sami piłkarze dla małych obrońców pola karnego proponują mini pizzę z caprese i awokado na bajglu. Do tej pysznej potrawy możesz wykorzystać pełne potasu i magnezu oraz witamin A, C i B6 sezonowe pomidory. Pokaż dziecku jak właściwie je wybierać i opowiedz o ich właściwościach. Czego potrzebujesz do przygotowania tego smacznego śniadania?

Do przygotowania mini pizzy na bajglu potrzebujesz:

  •  7-8 pomidorków koktajlowych
  • pół mozzarelli
  • 30 g posiekanej bazylii
  • 20 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz dla smaku
  • 1 awokado
  • 2 bajgle
  • 4 całe jaja

W dużej misce połącz posiekane pomidory, mozzarellę, bazylię i 1 łyżeczkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Usmaż jajka na patelni na wzór sadzonych, 1-2 minuty z każdej strony. Aby złożyć tosty, rozsmaruj awokado na chlebie, na wierzch połóż jajko i mieszankę caprese. Przygotuj w ten sposób 4 mini pizze. Podawaj ciepłe.

Piłkarskie marzenia na talerzu

Szczytem marzeń każdego małego piłkarza jest awansowanie na pozycję kapitana drużyny. To nie tylko kwestia zwinności i sprytu, ale także ponadprzeciętnych piłkarskich umiejętności. Gdy podczas oglądania meczu Twój mały kibic stwierdzi, że jest już gotów na ten awans i od jutra będzie kapitanem, zadbaj o to, aby miał siłę i energię do prowadzenia drużyny podczas najtrudniejszych meczów. Śniadanie dla młodego mistrza musi być pełne witamin i mikroelementów, ale nie może być zbyt ciężkie. Weź przykład z kapitana FC Barcelony i zaproponuj swojemu dziecku pyszny i odżywczy pudding z chia i jeżynami.

Czego potrzebujesz, żeby przygotować przysmak kapitana drużyny? To proste!

Do przygotowania puddingu z chia i jeżynami potrzebujesz:

  • 100 g orzechów włoskich
  • pół szklanki mleka
  • garść jeżyn
  •  garść jagód goji
  • 1 daktyl
  • 2 łyżki nasion chia
  • łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • ulubiony jogurt

Do blendera kielichowego (np. Beko) wlej mleko, dodaj daktyl, orzechy włoskie i ekstrakt waniliowy. Blenduj przez około 5-7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej masę do dużego słoika i dodaj nasiona chia. Zakryj miksturę pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby upewnić się, że nasiona chia są równomiernie rozprowadzone. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Deser będzie gotowy jak tylko nasiona chia napęcznieją. Podawaj z ulubionym jogurtem i dużą ilością jeżyn. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #jedzjakmistrz.