Przygotowania do Wielkiej Nocy trwają w najlepsze. Świąteczne porządki dobiegają końca. Pozostaje jeszcze kwestia dekoracji i menu. No właśnie! Zastanawiasz się, jaki świąteczny przysmak możesz przygotować dla swojej pociechy? Oto nasze propozycje!

Od kiedy jajko?

Już po 7. miesiącu życia możesz zacząć wprowadzać jajko do menu pociechy. A właściwie to żółtko jajka. Zwykle rozszerzanie diety pociechy o jajka rozpoczyna się od podawania około 1 żółtka do zupy lub przecieru warzywnego. Z czasem ilość podawanego jajka powinna się zwiększać. Gdy bobas skończy 9. miesiąc, podawaj mu około 1 żółtka do posiłku obiadowego, mniej więcej co drugi dzień. Od 11. miesiąca życia – możesz wprowadzać całe jajko, podając je maluszkowi około 4 razy w tygodniu. Gdy dziecko skończy rok,  jajko możesz podawać nawet 5 razy w tygodniu.

Wariacje jajeczne

Posiłki dla niemowlęcia powinny być przyrządzane bez tłuszczu i bez użycia przypraw ( a zwłaszcza soli!). Już 11. miesięcznemu dziecku możesz podać jajecznicę lub jajko sadzone, ale – to ważne –  przyrządzone na parze! Od czasu do czasu niespełna roczne maluchy mogą także zjeść omleciki – są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wystarczy świeże jajka lekko ubić z łyżeczką wody, a następnie wylać je na patelnię, na której jest odrobina rozgrzanego oleju. Następnie przykryć pokrywką, odczekać kilka minut (aż omlet się zetnie) i podsmażyć z drugiej strony.

Wielkanocne śniadanie

Zastanawiasz się, której potrawy ze świątecznego stołu może spróbować Twój szkrab?  Dzieci, które ukończyły 1.rok życia mogą skosztować m.in. sałatki jarzynowej przygotowanej specjalnie dla nich – takiej, w której nie ma majonezu ( zastąp go jogurtem naturalnym) i soli (zastąp ją ziołami).

Coś na słodko

W czasie, gdy my-dorośli będziemy się zajadać najróżniejszymi smakołykami świątecznymi, nasza pociecha może skosztować przepysznego ciasta przygotowanego specjalnie dla niej! O czym mowa? O biszkopcie bezglutenowym! Wystarczą 4 jajka, szklanka cukru pudru i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej. Jak przyrządzić? Wystarczy jaja ubić z cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę należy przelać do formy do pieczenia, upiec i gotowe! Biszkopty bezglutenowe można podawać już 9.miesięcznym bobasom. Nieco starsze pociechy mogą spróbować smaku mazurka owocowego lub z pysznymi konfiturami. Twardy spód ciasta zastąp uwielbianym przez dzieci biszkoptem.

Smacznych świąt!