Chcąc  prawidłowo się odżywiać sięgamy po warzywa i owoce, które słyną z bogatej dawki witamin i minerałów.  Niestety okazuje się, że mogą być one pełne azotanów, których zbyt wysoki poziom jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy jest sposób, by poznać ich stężenie zanim dokonamy zakupu?

W dzisiejszych czasach mamy coraz większą świadomość tego jak ważne jest dostarczanie odpowiednich, zdrowych składników do naszego organizmu, aby funkcjonował prawidłowo. W dobie wszechobecnej chemii zwracamy uwagę na skład produktów, analizujemy każdą jego pozycję. W przypadku owoców, warzyw czy mięsa – nie jest to już takie łatwe. Idąc na bazar czy do marketu nie mamy możliwości poznania „historii” danego produktu i ilości nawozów, które zostały użyte, by zabezpieczyć plony. A niemal każdy sprzedawca na bazarze przekonuje nas, że jego owoce czy warzywa pochodzą z domowej uprawy, wykorzystującej tylko naturalne nawozy (a i z tymi można przesadzić).

Czym są azotany i azotyny?

Do produkcji owoców i warzyw stosowane są nawozy, które w swoim składzie zawierają azotany (występujące również w nawozach naturalnych), które zabezpieczają plony podczas ich wzrostu. Azotany i azotyny to pochodne kwasu azotowego. Azotany pochodzą od kwasu azotowego (V) HNO3, a azotyny od kwasu azotowego (III) HNO2. Związki azotu są toksyczne dla człowieka, dlatego w Rozporządzeniu Komisji Wspólnoty Europejskiej z 2006 roku określono ściśle maksymalną zawartość azotanów i azotynów w produktach spożywczych. Wynika to z faktu, że azotany same w sobie nie są toksyczne dla człowieka, jednak w kwaśnym środowisku żołądka w pH < 4, a także pod wpływem bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym są przekształcane do azotynów, które w nadmiarze są niebezpieczne dla zdrowia. Mogą powodować m.in. sinicę, niedokrwistość, zaburzenie funkcjonowania jelit, a nawet nowotwory.

 

Greentest – niezastąpiony pomocnik w drodze do zdrowia

Co więc zrobić, by nie musieć nikomu wierzyć „na słowo” i mieć przekonanie do produktów, które wsadzamy do przysłowiowego garnka? Do tej pory musieliśmy zdać się na wygląd produktów (który bywa zdradliwy) bądź na własną intuicję. Jednak jeśli chodzi o nasze zdrowie lepiej zawsze mieć pewność! Można ją zyskać dzięki niezwykłemu urządzeniu. Greentest Eco pozwala na ocenę zawartości substancji chemicznych w świeżych produktach roślinnych, takich jak owoce i warzywa oraz w mięsie i rybach, poprzez ocenę zawartości azotanów w badanym produkcie. Jak to działa? Geentest mierzy stężenie różnych soli w produkcie i na podstawie proporcji w jakich one występują dla danego warzywa/owocu, wylicza zawartość azotanów w jego miąższu. Wystarczy wybrać na wyświetlaczu co chcemy zbadać (owoc, warzywo, mięso, ryby) a następnie z listy produktów wybrać ten, który nas interesuje (np. marchew). Wbijamy sondę znajdującą się w urządzeniu w badany produkt, i wciskamy przycisk rozpoczynający test. Greentest w ciągu 3 sekund sprawdzi produkt i zinterpretuje wynik. Oprócz normy dla danego produktu oraz wyniku testu na wyświetlaczu, pojawi się dodatkowo kolor podpowiadający nam czy dany produkt jest bezpieczny do spożycia (zielony – ok, pomarańczowy – poziom powyżej normy, czerwony – bardzo znaczne przekroczenie norm – nie nadaje się do spożycia).

Czy to naprawdę działa?

Skuteczność działania Greentest w popularnym programie telewizyjnym „Pani Gadżet”.

Warto mieć pewność

Dzięki rozwijającej się technologii każdy z nas może stać się ekspertem od zdrowych, jakościowych produktów, które wprowadzamy do swojej diety. Warto mieć pewność, że owoce i warzywa, które kupujemy swoim najbliższym, dostarczą im jedynie wartościowych witamin i minerałów, a nie okażą się dawką niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych.

Urządzenia Greentest dostępne są w kilku wariantach:

Greentest Eco 1 – badający owoce i warzywa
Greentest Eco 2 – badający owoce i warzywa, mięso
Greentest Eco 3 – owoce, warzywa, mięso, ryby + dodatkowo twardość wody
Greentest Eco 4 – owoce, warzywa, mięso, ryby + dodatkowo promieniowanie wszystkich produktów żywnościowych (owoce, warzywa, mięso, ryby, owoce morza) oraz przedmiotów znajdujących się w naszym otoczeniu. Wszystko to dzięki wbudowanemu licznikowi Geigera.
Greentest Eco 5 – owoce, warzywa, mięso, ryby, twardość wody + dodatkowo promieniowanie wszystkich produktów żywnościowych.