Sery pleśniowe w ciąży

Sery pleśniowe w ciąży

W ciąży można jeść sery pleśniowe? NIE, kobieta w ciąży nie może jeść serów pleśniowych oraz serów typu ser gorgonzola, camembert oraz  produktów  z niepasteryzowanego mleka, np. oscypków.

W ciąży odstaw je na jakiś czas, bo mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.

Sery pleśniowe w ciąży – co zamiast nich?

Maślanka jest zaliczana do grupy fermentowanych produktów mlecznych, które są bardzo polecane podczas ciąży, stanowiąc doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia oraz białka. Częste spożywanie maślanki i innych tego typu napojów (np. kefirów czy jogurtów), działa regulująco na pracę przewodu pokarmowego. Sery typu feta są produkowane z mleka poddanego pasteryzacji lub mikrofiltracji, co zapewnia ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jednak nie polecamy, by stały się podstawowym  elementem menu przyszłej mamy, ze względu na spory dodatek soli, której nadmiar w ciąży może powodować obrzęki.

Katarzyna Pawłowska

Pomysłodawca portalu, szczęśliwa mama, zapraszam też na pozostałe moje strony: www.babymama.pl oraz www.blog.babymama.pl

Zostaw komentarz

5 Comments

  • Odpowiedz Luty 16, 2014

    Gość

    co za bzdury!!!!m ozna jesc sery plesniowe, nie chodzi o plesn tylko o to czy sa robione z pasteryzowanego mleka. I tak oto szerzy sie ten durny mit o serach plesniowych…

  • Odpowiedz Maj 18, 2013

    Gość

    wiadomo, sama dieta nie wystarczy w takim okresie jak ciąża

  • Odpowiedz Maj 17, 2013

    Gość

    ja na szczęście mogłam jeść wszystko a mimo to musiałam zainwestować w suplementacje…

  • Odpowiedz Maj 11, 2013

    Gość

    szkoda że nie można jeść w ciąży wszystkiego co się chce, a najgorzej jak przyjdzie zachcianka na coś:/, albo jak cię odrzuci od czegoś co jest konieczne ja np tak miałam z rybami uwielbiałam je a w czasie ciąży po prostu ich zapach powodował od razu mdłości i musiałam zacząć stosować kwasy omega 3 żeby jakoś uzupełnić je skoro nie mogłam jeść ryb:/

  • Odpowiedz Lipiec 10, 2012

    Gość

    Ale sery plesniowe w Polsce są produkowane z pasteryzowanego mleka… czyli teoretycznie można je jeść.