Zastanawiasz się  się co jest potrzebne do przygotowania pizzy polecanej przez mistrzów?
Poznaj nasz przepis na szybką i zdrową pizzę regenerującą.

Składniki

  • 330 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 świeżych drożdży
  • 17 g oliwy z oliwek
  • 7 g soli
  • 150 g niskotłuszczowego startego sera
  • 250 g pomidorów w puszcze
  • Szczypta oregano
  • Kilka listków bazylii do smaku
  • Kilka plastrów ulubionego sera

Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wlej wodę, posyp drożdżami i odstaw na 5 minut. Dodaj olej i sól oraz mąkę, a następnie całość wymieszaj w robocie kuchennym (np. Beko) do powstania lepkiego ciasta. Drugą miskę posmaruj oliwą z oliwek, umieść w niej ciasto i skrop odrobiną oliwy. Przykryj ciasto folią spożywczą i odłóż na bok na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniataj formując okrągły kształt. Pozostaw na około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 210º C. Wymieszaj pomidory i oregano, aż do powstania jednolitego sosu, a następnie rozsmaruj sos na cieście. Gotową pizzę udekoruj plasterkami sera, a następnie piecz w piekarniku przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posyp pizzę liśćmi bazylii.

Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz.