TRIMiD to jedyna linia suplementów diety przeznaczona dla kobiet w ciąży, której skład został opracowany przez zespół medyczno–żywieniowy Instytutu Matki i Dziecka.Produkt został dopasowany zarówno do potrzeb przyszłej mamy, jak i jej rozwijającego się dziecka w poszczególnych trymestrach ciąży. To innowacyjne podejście do suplementacji kobiet w tym szczególnym okresie, które zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę powinny jedynie uzupełniać suplementami cechującymi się najwyższą jakością składników.

Kilka powodów dla których warto wybrać TRIMiD, oto niektóre z nich:

1. To jedyny taki skład opracowany przez specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka.
2. Optymalna suplementacja w każdym trymestrze ciąży.
3. Oprócz witamin, składników mineralnych, DHA z alg morskich o najwyższym aktualnie dopuszczonym w UE poziomie koncentracji DHA.
4. Składniki pochodzą od dostawców unijnych.
5. Nie zawiera alegrentów pokarmowych (np. glutenu, laktozy, soi itd).
6. Małe kapsułki, wygodne w stosowaniu.
7. Wystarczy 1 kapsułka biała (celulozowa) i 1 kapsułka przezroczysta (z żelatyny wołowej) raz dziennie po posiłku.
8. Produkcja w Polsce, w prestiżowym ośrodku badawczo-produkcyjnym.

trimid-zdjecie-2017b

Kwas foliowy to podstawa w pierwszym trymestrze

TRIMiD 1 – suplement diety dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży.
Zawiera składniki odżywcze uzupełniające dietę kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, w tym m.in. DHA z alg morskich (200 mg) oraz wysoką zawartość (600 µg) kwasu foliowego.

  • W pierwszych tygodniach ciąży kwas foliowy odgrywa bardzo istotną rolę. Regularnie i systematycznie stosowany w odpowiedniej dawce znacznie zmniejsza ryzyko powstania wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu;
  • Przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży (np. krwinki czerwone, łożysko, macica, piersi);
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych (m.in. koncentracja, pamięć, odporność na stres).

Fenomen kwasu foliowego – z czego wynika?

Skuteczność suplementacji diet kobiet kwasem foliowym w zmniejszeniu ryzyka wad cewy nerwowej u potomstwa została potwierdzona w licznych badaniach naukowych.¹

¹ Wśród nich na szczególną uwagę zasługują opublikowane w 1991 roku wyniki 8-letniego międzynarodowego badania wieloośrodkowego, opartego na doborze losowym [MRC Vitamin Study Research Group. Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group. Lancet 1991;338(8760):131-137] a także populacyjnego badania chińskiego [Berry RJ, Li Z, Erickson JD, Li S, Moore CA, Wang H, Mulinare J, Zhao P, Wong LY, Gindler J, Hong SX, Correa A. Prevention of neural-tube defects with folic acid in China. N Engl J Med 1999;341(20):1485-1490.] oraz badania węgierskiego opartego na podwójnie ślepej próbie [Czeizel A.E. (2004) The primary prevention of birth defects: Multivitamins or folic acid? Int. J. Med. Sci. 1(1): 50-61.]

Wyniki badań naukowych stały się podstawą wprowadzenia w wielu krajach na świecie, także w Polsce, programów pierwotnej profilaktyki wad cewy nerwowej kwasem foliowym.

Genotyp MTHFR a suplementacja kwasem foliowym

Czy kwas foliowy może przyjmować każda kobieta w ciąży, także ta, która posiada genotyp MTHFR?

Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), które jest agencją rządu federalnego Stanów Zjednoczonych wchodzącą w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej tego kraju, a tym samym jednostką niezależną, odpowiada:

Tak. Wszystkim kobietom, włącznie z tymi, które mają genotyp MTHFR TT lub CT, można pomóc, podając 400 μg kwasu foliowego dziennie, szczególnie przed i w początkowym okresie ciąży. Instytucja ta wyjaśnia, że MTHFR (methyltetrahydrofolate reductase) jest enzymem, który odgrywa ważną rolę w przetwarzaniu kwasu foliowego przez ludzi. Częsta odmiana enzymu MTHFR (znana również jako genotyp MTHFR TT lub CT) określa, jak szybko niektóre jednostki mogą go przetwarzać. Pomimo tego, że kobiety o genotypie MTHFR TT lub CT przetwarzają kwas foliowy wolniej, mogą zwiększyć jego stężenie we krwi wystarczająco, by zapobiec wadom cewy nerwowej, poprzez przyjmowanie rekomendowanej dziennej dawki (400 μg).

Witaminy z gruby B + rumianek to kompleksowe wsparcie w drugim trymestrze

TRIMiD 2 – suplement diety dla kobiet w drugim trymestrze ciąży.Oprócz DHA z alg morskich, ważnych witamin i składników mineralnych, zawiera także wyciąg z kwiatów rumianku, który łagodnie pomaga przy niestrawności i wzdęciach występujących najczęściej w 2 trymestrze ciąży.

  • Witaminy (B6 i B12) są bardzo ważne dla układu nerwowego, a w połączeniu z kwasem foliowym także układu odpornościowego;
  • Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, które w czasie ciąży jest dodatkowo obciążone;
  • Rumianek jest naturalnym rozwiązaniem i wsparciem przy dolegliwościach takich jak: niestrawność, wzdęcia czy zaparcia.

Drogocenna DHA z alg + żelazo , magnez, jod oraz witamina K, to niezbędny zestaw w trzecim trymestrze

TRIMiD 3 – suplement diety dla kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Oprócz DHA z alg morskich i witamin, zawiera zwiększoną ilość (w stosunku do TRIMiD 1 i TRIMiD 2) ważnych dla trzeciego trymestru ciąży składników mineralnych takich jak: Żżelazo (30 mg), jod (200 µg), magnez (150 mg).

  • DHA wspomaga prawidłowy rozwój mózgu dziecka oraz stanowi doskonałe wsparcie dla jego rozwijających się oczu;
  • Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu dziecka;
  • Jod bierze udział w produkcji hormonów, a także odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
  • Magnez wspiera pracę mięśni w tym mięśnia sercowego. Ponad to łagodzi dokuczliwe skurcze łydek oraz pozytywnie wpływa na poprawę nastroju.
  • Witamina K odpowiada za mocne kości oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. W linii suplementów TRIMiD jest Witamina K naturalnego pochodzenia – pozyskana w opatentowanym w UE, USA i Japoniii procesie fermentacji soi przez Bacillus subtilis natto (Ważne: zastosowany preparat VitaMK7 nie zawiera soi).

Dlaczego zastosowane zostało w TRIMiD DHA z alg morskich?

Wysoka jakość DHA gwarantowana jest dzięki pozyskiwaniu go z alg morskich, hodowanych w warunkach kontrolowanych poza narażonymi na zanieczyszczenia zbiornikami morskimi.
Algi morskie uważane są za bezpieczne źródło DHA. ¹, ².

Im bardziej naturalne jest pochodzenie DHA, tym bardziej naturalna jest struktura i większa przyswajalność tego kwasu. Dlatego warto postawić na DHA z alg, które nie zawiera dioksyn i innych szkodliwych substancji. Tylko takie DHA ma potwierdzoną naukowo skuteczność w zmniejszeniu ryzyka infekcji i zachorowań o ponad 60%, budując silny układ odpornościowy dziecka. Jak wykazują badania przeprowadzane przez zespół pod kierownictwem prof. Susan Carlson, suplementacja DHA z alg u kobiet w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu o ponad 85%. Redukuje także ryzyko wystąpienia astmy, alergii oraz chorób układu krążenia u dzieci o ponad 70%.³

¹ „Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących”, w: Ginekologia Polska 2014 Nr 85, str. 396-397.
² „Standardy Medyczne. Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią”, pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska,
lek. Łukasz Obrycki, prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Warszawa 2015, str. 83.
³ DHA supplementation and pregnancy outcomes 2013, Susan E. Carlson, John Colombo, Byron J. Gajewski, Kathleen M. Gustafson, David Mundy, John Yeast, Michael K. Georgieff, Lisa A. Markley, Elizabeth H. Kerling, and D. Jill Shadd.

sklad-trimid

trimid-zdjecie-instytut-201