Zielona herbata od lat uchodzi za specyfik bardzo korzystny dla zdrowia, chroniący przed wolnymi rodnikami a tym samym przed chorobami, do których się przyczyniają. Jednak ten zielony napój nie dla każdego będzie miał takie dobroczynne działanie. Kto powinien ograniczyć jego spożycie?

Herbata zielona swoje prozdrowotne działanie zawdzięcza polifenolom. Są to antyutleniacze, które poza swoim dobroczynnym wpływem na zdrowie mają także niekorzystne działanie na przewód tętniczy serca płodu. Nadmierne spożycie polifenoli może przyczynić się do jego przedwczesnego zamknięcia. Kobiety w ciąży zatem powinny unikać nadmiernego spożycia zielonej herbaty, ale także innych produktów. Polifenole zawarte są także w takich produktów, jak: czerwonych i fioletowych ziemniakach, winogronach i granatach.

Szklanka zielonej herbaty na pewno nie zaszkodzi ciężarnej mamie, jednak spożywania większych ilości należy unikać. Zbyt dużych ilości tej herbaty należy unikać także ze względu na zawartość w niej kofeiny, która nie jest zalecana przyszłym mamom.