Pierwsze Święta Twojego dziecka to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Problem pojawia się tylko, gdy trzeba zgrać menu.

Delikatny żołądek

Twoje dziecko w pierwszych miesiącach życia ma szczególnie delikatny układ pokarmowy. Wszelkie ciężkostrawne, a nawet tłuste potrawy mogłyby mu zaszkodzić. Podobnie sprawa ma się z pikantnymi przyprawami. Uważać należy także z produktami będącymi alergenami, na przykład z miodem i orzechami. Nie musimy rezygnować ze wszystkich potraw dla maluszka, ale część z nich będziemy musieli nieco zmodyfikować. Dietetycy przestrzegają też przez świątecznym „eksperymentowaniem”. Boże Narodzenie to nie jest najlepszy czas na sprawdzanie co nowego możemy podać niemowlęciu. Może się bowiem zdarzyć, że źle zareaguje na daną potrawę, na przykład uczuli je jakiś nowy dla niego składnik, a Ty Wigilię zamiast w domu spędzisz z dzieckiem na ostrym dyżurze.

Gotowane, nie smażone

Przede wszystkim nie podawajmy dziecku ciężkostrawnych potraw smażonych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, żeby maluszek miał nie spróbować karpia. Musisz jednak podać go inaczej, niż reszcie rodziny. Przede wszystkim przygotuj filet, a nawet wtedy karm dziecko ostrożnie – w najlepiej przygotowanej rybie mogą jeszcze zdarzyć się ości. Poza tym zamiast smażyć karpia, ugotuj go, albo upiecz. Podobnie sprawa ma się z pierożkami – oczywiście odpadają takie rozwiązania jak pierogi z kapustą, z grzybami, odsmażane na patelni. Ale za to dla dziecka możesz przygotować gotowane pierożki z warzywnym farszem – z marchewką, groszkiem, a nawet z niedużą ilością gotowanego mięsa. Następną potrawą, której może skosztować Twoja pociecha jest barszcz ugotowany na wywarze warzywnym. Zamiast tradycyjnych uszek, możesz do niego dodać na przykład kluseczki lub ziemniaki.

Słodkości

Dzieci kochają pierniki, ale raczej zrezygnuj z podawania ich niemowlętom. Może je uczulić obecność miodu. Jeśli chcesz za to zrobić przyjemność najmłodszym, nie wahaj się podać im biszkopt bez kremów i mas. Możemy taki biszkopt podać na przykład z dżemem owocowym, żeby dodatkowo „osłodzić” maluszkowi świąteczny stół.

Czego unikać

Jak już wspomniano wyżej – nie eksperymentujmy z alergenami. Miód, orzechy – to nie są składniki, które możemy podać niemowlakowi. Tak samo, jeśli chcemy żeby dziecko posmakowało lukrowanego ciasteczka – niech to będzie domowy lukier, a nie ten wykonany z pomocą barwników spożywczych. Tak samo niemowlakom i małym dzieciom nie serwujemy grzybów – są ciężkostrawne i mogą wywołać dolegliwości żołądkowe. Dzieciom przed ukończeniem drugiego roku życia nie powinno się też według dietetyków podawać popularnego w Święta kompotu z suszu.

Wygraj z czasem

Każda młoda mama wie, że kiedy pojawia się dziecko, trzeba jeszcze zgrabniej gospodarować czasem, żeby ze wszystkim zdążyć. Na szczęście, nawet jeśli braknie Ci czasu w świątecznej zawierusze, rozwiązanie mogą przynieść Ci serwisy oferujące jedzenie online, jak na przykład pyszne.pl. Możesz na niej szybko i wygodnie zamówić online różne potrawy. Ponieważ wśród proponowanych przez bazę restauracji znajdują się także te serwujące polską kuchnię, nawet w Święta Bożego Narodzenia serwis może przyjść zabieganej mamie z pomocą.Tak abyś Święta mogła spędzić nie tylko w kuchni