Zbyt niski poziom witaminy D we krwi to powszechny problem na naszej szerokości geograficznej. Wiąże się to z niewielką ekspozycją na słońce w miesiącach zimowych oraz z naszą dietą. Witamina ta to bardzo ważny składnik biorący udział w budowie i rozwoju kości, a także odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Statystyki wskazują, że nawet 90% dorosłych w Polsce ma niedobór witaminy D. W ciąży ten niedobór może być jeszcze groźniejszy. Tym bardziej, że poziom witaminy we krwi noworodka jest pochodną poziomu witaminy w organizmie matki.

Witamina D zażywana przez matkę w ciąży ma bezpośredni wpływ na zapobieganie późniejszej otyłości u dziecka. Dlatego też lekarze zachęcają do suplementacji witaminy D w ciąży – Potomstwo kobiet z niedoborami witaminy D w ciąży, również będzie miało niedobory tego składnika. Dlatego warto, by witaminę D przyjmowały kobiety, które planują zajść w ciążę – podkreśla dr Justyna Czech-Kowalska, zastępca kierownika Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w Centrum Zdrowia Dziecka. – Kobiety, planujące posiadanie potomstwa, powinny wcześniej zadbać o to, by mieć odpowiednie stężenie tej witaminy we krwi.

Badania na zwierzętach dowodzą, że substancja ta powstrzymuje tworzące się komórki tłuszczowe przed osiągnięciem dojrzałości. Podobne wyniki dają również badania z wykorzystaniem ludzkich komórek tłuszczowych.

O wpływie witaminy D na późniejszą otyłość u dzieci świadczą najnowsze badania międzynarodowego zespołu badaczy pod kierunkiem Vasiliki Daraki z Uniwersytetu Kreteńskiego w Heraklionie. Kierownik tych badań, dr Vaia Lida Chatzi z Keck School of Medicine UCS, która nadzorowała badania Vasiliki Daraki, wyjaśnia – Możliwe, że dzieci matek z niskim poziomem witaminy D, mają wyższy BMI i więcej tłuszczu, ponieważ ta substancja zakłóca formowanie się komórek tłuszczowych. Optymalny poziom witaminy D w trakcie ciąży może chronić więc przed dziecięca otyłością, ale potrzeba dalszych badań, które mogłyby potwierdzić nasze odkrycia. Suplementowanie witaminy D na początku ciąży byłoby jednak prostym sposobem na ochronę przyszłych pokoleń.

Zanim jednak zaordynujemy sobie suplementację tej witaminy, warto to skonsultować z lekarzem, bowiem jej nadmiar także może przyczynić się do problemów ze zdrowiem.