Poradnik „Zdrowy maluch” zawiera cenne informacje, które pozwolą rodzicom przygotować dla ich pociech zdrowe posiłki, opierające się na produktach roślinnych oraz nabiale.

Wszyscy rodzice troszczą się o zdrowie swoich dzieci, między innymi odpowiednio je odżywiając i dostarczając im składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Zdrowy maluch to poradnik, dzięki któremu skomponowanie diety odpowiedniej dla małego dziecka lub jej smaczne wzbogacenie o bardzo zdrowe produkty, jak warzywa i owoce, stanie się łatwe i przyjemne. Z tej książki rodzice dowiedzą się także, co można przygotowywać dzieciom i od kiedy bezpiecznie podawać surowe owoce i warzywa.

W pierwszej części książki autorki opisują produkty, które można wprowadzić do diety dziecka w wieku od 6 miesięcy do 3 lat. Drugą część stanowią jadłospisy wraz z przepisami dostosowanymi do wieku dziecka. Całość uzupełniają fotografie przedstawiające gotowe potrawy, które przekonują nie tylko o walorach zdrowotnych, ale także estetycznych proponowanych potraw.

Zdrowy maluch zyskał uznanie wśród dietetyków. Dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna z Zakładu Żywienia Człowieka (Warszawski Uniwersytet Medyczny) napisała: (…) to apetyczny i praktyczny poradnik dla wszystkich osób, dla których prawidłowy rozwój dzieci jest ważny, a więc także dla lekarzy pediatrów i dietetyków. To niezwykle inspirująca książka, a jednocześnie w stu procentach poparta naukowo lektura obowiązkowa dla każdego rodzica, dla którego zdrowie dziecka jest najważniejsze.