Przez pierwsze sześć miesięcy Twój maluszek żywił się wyłącznie mlekiem. Ale w okolicy 5. – 6. miesiąca życia jego organizm do dalszego rozwoju zaczyna potrzebować większej ilości składników odżywczych, takich jak m.in. białko, cynk, żelazo, witaminy E, D i A oraz innych mikroelementów.

Dlatego przychodzi pora na rozszerzenie jego diety poprzez dodanie do niej stałych, lekkostrawnych pokarmów, które powinny mieć gładką, kremową konsystencję i łagodny smak. Specjaliści z Enfamil.pl Ci, jak to zrobić.

Sekrety diety

Po ukończeniu pierwszego półrocza podstawą diety malucha nadal powinno być mleko naturalne lub modyfikowane, w zależności od tego, na jaki jego rodzaj zdecydowałaś się na początku karmienia dziecka. Jest to jednak najlepszy czas na włączanie do jego diety nowych stałych posiłków. Na początku powinny one być jednoskładnikowe i lekkostrawne. Możesz zacząć od gładkiego puree z gotowanych warzyw, na przykład marchewki. Warto najpierw zaznajomić dziecko ze smakiem warzyw, a dopiero później gotowanych owoców, ponieważ jeśli zamienisz kolejność, istnieje spora szansa na to, że kiedy maluszek przyzwyczai się do naturalnego słodkiego smaku owocowych przecierów, nie będzie chciał zjadać przygotowanych warzyw o neutralnym dla niego smaku. Dodatkowo można także przygotowywać dla malucha produkty zbożowe.

Przełom siódmego i ósmego miesiąca to czas, kiedy Twoje dziecko jest już gotowe na poznanie smaku mięsa, ryb i pieczywa oraz surowych warzyw i owoców. Pokarmy muszą być oczywiście bardzo drobno posiekane, tak, aby ich jedzenie nie sprawiało maluchowi żadnych trudności. W tym czasie dieta powinna stawać się coraz bardziej różnorodna i wzbogacana nowymi produktami. Po ukończeniu dwunastego miesiąca życia można do niej wprowadzić mleko krowie i jego przetwory (kefiry, jogurty, sery).

Dietetyczne zasady

To, o czym musisz pamiętać podczas rozszerzenia diety malucha, to przede wszystkim stopniowość. Każdy nowy produkt musisz wprowadzać oddzielnie, tak, aby dziecko miało szansę poznać i przyzwyczaić się do jego smaku i abyś Ty mogła zaobserwować, czy w reakcji na jego spożycie nie pojawiają się żadne niepokojące zmiany w wyglądzie i zachowaniu się dziecka, świadczące o wystąpieniu reakcji alergicznej na dany produkt. Najlepiej pomiędzy nowymi składnikami zachować około 1- 2 dni odstępu, tak, aby upewnić się, które z nich ewentualnie spowodowały alergię.

Na początku staraj się podawać dziecku niewielkie ilości nowych pokarmów, podawane na łyżeczce. Dopiero około 7. – 8. miesiąca życia możesz dawać dziecku do rączki pokrojone na małe kawałeczki owoce i warzywa. Pamiętaj, aby mleko przez cały czas stanowiło podstawę żywienia Twojego malucha, choć z czasem ilość mlecznych posiłków powinna zmniejszać się na korzyść produktów stałych.
Może zdarzyć się, że mały smakosz od nowości zdecydowanie bardziej będzie wolał to, co znane, a każda próba karmienia stałym posiłkiem będzie spotykała się z jego wyraźną odmową. W takiej sytuacji nie zmuszaj dziecka do jedzenia. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie wymieszanie nowego składnika diety z dobrze znanym i lubianym smakiem mleka. Dzięki temu, że dziecko rozpozna znany smak, dużo szybciej i łatwiej przekona się także do nowego produktu.

Posiłki dla malucha możesz przygotowywać samodzielnie lub korzystać z gotowych produktów, dostępnych w sklepach, przygotowanych na bazie odpowiednio dobranych składników. Zawsze, bez względu na to, który sposób wybierzesz pamiętaj, aby upewnić się, co do jakości produktów oraz źródła ich pochodzenia. Gotowe posiłki powinny spełniać najwyższe standardy jakości i zwierać na opakowaniu informację dotyczącą spełnionych wymogów i posiadanych atestów.

Jeśli decydujesz się na samodzielne przygotowywanie posiłków dla swojego dziecka, wybieraj składniki pochodzące wyłącznie ze znanych i naturalnych źródeł. Zawsze przed podaniem warzyw i owoców dokładnie je umyj i obieraj ze skórki. Nigdy też nie używaj soli ani cukru. Pozwól maluszkowi cieszyć się naturalnymi smakami składników jego nowej diety.