Co przygotować swojemu dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe owoce i warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch, która powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o żywieniu dzieci.

Autorkami książki są Magdalena Sikoń, wegetarianka od 10 lat i redaktor naczelna portalu „WegeMaluch.pl”, oraz Monika Skowron – dietetyk dyplomowany. Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał także prof. Janusz Książyk – kierownik Kliniki Pediatrii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Autorki wskazują kiedy do jadłospisu można włączyć poszczególne produkty i jak właściwie zbilansować tygodniową dietę, by rozwijający się organizm mógł wykorzystywać niezwykłe bogactwo natury. To książka, która pomoże wszystkim rodzicom odpowiednio skomponować dziecięcy jadłospis oparty na roślinach i nabiale oraz przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki.

Nasza opinia:

Takich książek nigdy nie jest za wiele. Każda wnosi coś nowego, każda uczy czegoś nowego. Ta pozycja także. Pełno tutaj informacji, które przydadzą się każdej młodej mamie- od piramidy żywieniowej po opis tego, co dobrego mieści się w warzywach i owocach. To porządna porcja wiedzy podawana bardzo przystępnie. Potrzebna? O tak. Warto i siebie, i maluchy uświadamiać, że jesteśmy tym, co jemy. Od małego. Książka pełna jest dobrych rad, sugestii, propozycji dania i podania. Idealna dla mam dzieci w wieku od 6 miesięcy do lat 3. Praktyczna? Bardzo. Pełno tu przepisów na dania bezmięsne, ale nie czuć tu agresywnego propagowania idei wegetariańskiej. Propozycje posiłków- nie są wymyślne i trudne do przygotowania (co bywa wadą książek kucharskich), ale nie są też zbyt oczywiste. Najważniejsze jednak, że są pyszne! Rekomendujemy!