Eko life style

korzystaj

Zdrowy tryb życia, naturalne produkty i ekologia, to tematy aktualne nie od dziś. Kurs na kolor zielony przyjmuje coraz więcej osób.

Kupujmy zdrowe produkty żywnościowe, które nie zawierają substancji chemicznych i konserwantów. Szukamy warzyw i owoców z ekologicznych upraw, wyhodowanych bez użycia pestycydów. Wybieramy produkty oparte na bazie naturalnych składników. Wyjeżdżajmy na ekologiczne wakacje do gospodarstw wiejskich prowadzących agroturystykę. Wszystko po to, żeby polepszyć kondycję swojego organizmu.

Staramy się też ograniczać zanieczyszczenie środowiska, w które bezpośrednio wpływa na jakość naszego życia i zachorowalność. Żeby poprawić stan otoczenia przesiadamy się z samochodu na rower. Swoistym snobizmem, promowanym teraz także przez celebrytów, stało się oszczędzanie energii elektrycznej. Zastępujmy ją energią słoneczną i rozwiązaniami technologicznymi, które przynoszą ograniczenie zużycia gazu i węgla. Wykorzystujemy odnawialne źródła energii – wiatr, wodę, i ciepło geotermalne. Używamy urządzeń energooszczędnych i toreb biodegradowalnych. Segregujmy śmieci, wykorzystujmy powtórnie odpady w procesie recyklingu. Zwracamy uwagę na zużycie wody. Długo można by wyliczać. Dlaczego to robimy? Bo chcemy mieszkać w czystym środowisku i cieszyć dobrym zdrowiem.

Eko jedzenie

Rosnąca świadomość społeczna na temat ekologii idzie też w parze z coraz bardziej przemyślanym sposobem odżywiania się. Stawiamy na naturalne witaminy zawarte w warzywach i owocach, a nie bezmyślnie faszerujemy się syntetycznymi preparatami witaminowymi. Staramy się jeść produkty, które wyprodukowano bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, substancji przyspieszających wzrost, nawozów syntetycznych i technik inżynierii genetycznej. Bo to właśnie ekologiczne warzywa i owoce zawierają znacznie więcej antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się komórek.
W naszych jadłospisach pojawia się większa ilość ryb, makaron razowy, soja, oliwa z oliwek, sok z brzozy, chleb orkiszowy i jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii. Kawę zastępujemy czerwoną i zieloną herbatą.  Majonez lekkim sosem winegret. Szerokim łukiem omijamy fast foody i półki sklepowe wypełnione produktami „gotowymi zaraz po zalaniu”. Najwyższe notowania zyskują zaś wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami mięsa, wędliny, konfitury, pieczywo, i inne produkty.

Podziel się
Wszystko dla mamy i dziecka. Odwiedź sklep wyprawkowy - www.babymama.pl

Zobacz również

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments