Słowo „liofilizacja” brzmi trudno i obco, ale w ogóle nie trzeba się jej bać! Liofilizacja, czyli metoda suszenia mrozem jest o wiele delikatniejsza niż klasyczne suszenie ciepłem owoców czy warzyw. Zachowuje wszystkie składniki odżywcze oraz witaminy. Suszone mrozem owoce mają naturalne intensywne kolory i wyraźniejszy smak. Są świetną alternatywą dla chrupek chipsów, po które tak chętnie sięgają starsze maluchy.

fotokarty

Obecnie liofilizowane owoce często znajdziesz w mieszankach musli, kaszkach, napojach w proszku czy jako ozdobę deserów i pralinek.

Rozszerzanie diety dziecka i poznawanie nowych smaków powinno przebiegać w swobodnej i przyjaznej atmosferze. Jeśli maluch dodatkowo ząbkuje, chrupiące owoce są strzałem w dziesiątkę! Kolor owoców zachęci nawet małych niejadków i dzieci w okresie neofobii, które boją się próbować nowych rzeczy.

Pamiętaj, że dzieci uczą się przez naśladowanie, dlatego to ważne, aby czas podczas posiłków spędzać wspólnie. Jeśli ty lub twój partner macie tendencję sięgać po niezdrowe chrupiące przekąski, liofilizowane owoce będą idealnym rozwiązaniem i rozpoczną drogę do nowych nawyków.

Carriwell

liofilizowane owoce

Liofilizowane owoce to 100% owoców, bez dodatku cukru, glutenu, tłuszczy czy wzmacniaczy smaku. Zobacz szeroką ofertę liofilizowanych chrupiących owoców na www.mixit.pl.

Czy liofilizacja jest zdrowa? Tak, jak najbardziej! Owoce i warzywa nie tylko nie tracą żadnych witamin ani minerałów, ale także substancji aktywnych takich jak polifenole. Suszenie mrozem ma także inną zaletę – usuwa rakotwórcze azotyny, a liofilizowana żywność ma długi termin ważności pomimo braku konserwantów.

Liofilizowane owoce bardzo szybko chłoną wilgoć z powietrza, dlatego należy je szczelnie zamykać.

Zobacz ze znaną Youtuberką PatiTV jak tworzone są mieszanki Mixit: