W ciąży można jeść sery pleśniowe? NIE, kobieta w ciąży nie może jeść serów pleśniowych oraz serów typu ser gorgonzola, camembert oraz  produktów  z niepasteryzowanego mleka, np. oscypków.

fotokarty

W ciąży odstaw je na jakiś czas, bo mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.

Sery pleśniowe w ciąży – co zamiast nich?

Maślanka jest zaliczana do grupy fermentowanych produktów mlecznych, które są bardzo polecane podczas ciąży, stanowiąc doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia oraz białka. Częste spożywanie maślanki i innych tego typu napojów (np. kefirów czy jogurtów), działa regulująco na pracę przewodu pokarmowego. Sery typu feta są produkowane z mleka poddanego pasteryzacji lub mikrofiltracji, co zapewnia ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jednak nie polecamy, by stały się podstawowym  elementem menu przyszłej mamy, ze względu na spory dodatek soli, której nadmiar w ciąży może powodować obrzęki.

Carriwell