Czy dopada Cię zmęczenie, znużenie, brak energii? Są  to typowe objawy wiosennego przesilenia. Jak przetrwać ostatnie dni przed wybuchem prawdziwej wiosny? Zadbaj o swój organizm i dostarcz mu zastrzyku energii w postaci cennych składników odżywczych i witamin. Czy jesteś gotowa do walki z wiosennym przesileniem? Podpowiadamy, jak to zrobić.

Kiedy na wiosnę natura budzi się do życia, a termometry pokazują dodatnie temperatury, to najlepszy moment dla nas, aby nabrać pozytywnej energii. Dietetycy zalecają zmianę nawyków żywieniowych. To pozwoli nam przetrwać wiosenne przesilenie. Podstawa to jedzenie  dobrze zbilansowanych posiłków. Równie ważne są odpowiednio dobrane przekąski, które spowodują że nie będziemy odczuwać znużenia i zmęczenia. Zyskamy więcej energii i będziemy bardziej aktywni – nawet jeśli aura za oknem nie będzie temu sprzyjać. Częstsze posiłki i sięganie po przekąski sprawiają, że unikamy napadów „wilczego głodu”. Nie będziemy  zjadać więcej niż potrzebuje nasz organizm.  Przekąski pozwalają zachować pełną koncentrację przez cały dzień. Już nie zaznasz spadku nastroju spowodowanego wahaniem poziomu cukru we krwi. Jak znaleźć czas i pomysły na dodatkowe posiłki w wersji mini? Z pomocą przychodzą nam bakalie w poręcznych opakowaniach, które możemy mieć zawsze przy sobie w torebce, samochodzie czy plecaku.  Mogą to być  suszone owoce (np. żurawiny lub winogron), orzechy (np. migdały, nerkowce czy orzechy włoskie) oraz ziarna i pestki (np. słonecznika, dyni, kukurydzy).

migdały przekąska

Wyjdź na spacer

Przede wszystkim wyjdź na powietrze. W ten sposób dotlenisz organizm i wzmocnisz odporność. Dlatego zamiast odpoczynku przed telewizorem, wyjdź na spacer do parku. Po wielogodzinnej pracy przy biurku, poczujesz się bardziej zrelaksowana. Zyskasz sporą dawkę endorfin i naładujesz się pozytywną energią. Po powrocie możesz się wzmocnić garścią ulubionej bakaliowej przekąski.

Orzechy, pestki i ziarna – bogactwo w garści!

Orzechy np. migdały, włoskie czy laskowe lub nerkowce, są znakomitym pomysłem na szybką i pożywną przekąskę. To prawdziwe skarby natury. Zawierają dobre tłuszcze, witaminy i minerały, a także białko. Garść chrupiących orzechów zaspokoi pierwszy głód i pozwoli dotrwać do kolejnego posiłku. Doceń pestki dyni – to bogactwo kwasu foliowego, którego szczególnie brakuje kobietom. Ziarno słonecznika to natomiast znakomite źródło witamin z grupy B.

materiały prasowe Bakalland