Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności alarmuje, że nawet niewielkie spożycie Nutelli niesie ze sobą zwiększenie ryzyka zachorowania na raka u dzieci. Wszystkiemu winien olej palmowy, który został zastosowany do produkcji smakołyku. Według badań zawarty w Nutelli olej palmowy wykazuje bardzo silne działanie rakotwórcze w momencie, kiedy zostanie podgrzany do temperatury 200 stopni Celsjusza. Powszechnie lubiany przez dzieci słodki krem jest też bardzo kaloryczny. Przypomnijmy co zawiera smakołyk:  13 proc. orzechów laskowych i 6,6 proc. kakao i bardzo dużo cukru – ok. 57 g w 100 gramach produktu.

Producent kremu, którym jest firma Ferreo, znalazł się w opałach opałach, zaraz po publikacji brytyjskiego “The Independent” na temat produktów zawierających problematyczny olej palmowy. Nie tylko Nutella znalazła się na czarnej liście, choć trzeba przyznać, że uplasowała się na pierwszym miejscu tego niechlubnego rankingu. Ze względu na czynniki rakotwórcze w formie aromatycznych węglowodanów Niemiecka Organizacja ds. Kontroli Żywności apeluje o wycofanie Kinder Czekolady ze sprzedaży.

Złą wiadomością dla amatorów czekolady jest to, że te przetworzony olej palmowy znajduje się w setkach innych słodyczy, takich jak czekolady, batoniki, wafelki a także lody.

Firma Ferrero, producent Nutelli, wydała oświadczenie:

OŚWIADCZENIE FERRERO W SPRAWIE INFORMACJI DOTYCZĄCYCH KREMU NUTELLA POJAWIAJĄCYCH SIĘ W MEDIACH

Nutella jest bezpieczna dla zdrowia. Nutella nie zawiera składników kancerogennych. Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP. Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.

Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia. W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.

Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.