1. Strona główna
  2. »
  3. NIEMOWLĘ
  4. »
  5. Karmienie
  6. »
  7. Żywienie niemowląt

Żywienie niemowląt

zywienie

Urozmaicając dietę niemowlęcia mama chce dla niego jak najlepiej i często kieruje się wskazówkami lekarza, ale także własną intuicją, opinią rodziny lub utartymi zwyczajami. Jakie mogą być tego efekty?

Niemowlęta

Polskie mamy zazwyczaj jako „nowe dania” dają swoim pociechom specjalne kaszki dla niemowląt, w odróżnieniu od zwykłych kaszek („niedziecięcych”), które nierzadko podają maluchom mamy w innych krajach. Warto tu przypomnieć, że tylko produkty przygotowane z myślą o wyjątkowych potrzebach niemowląt zaspokajają ich szczególne potrzeby pokarmowe, odżywcze, jak i smakowe. Właśnie dlatego największą popularnością cieszą się wśród mam i dzieci kaszki smakowe, których wybór na rynku jest obecnie bardzo szeroki.

Co oprócz kaszki?

Starsze dzieci wraz z mlekiem zjadają także płatki ryżowe, a młodsze – kaszki bez dodatków. Cenionym przez mamy uzupełnieniem diety mlecznej są również warzywa (np. marchewka), biszkopty albo sucharki, preparaty witaminowe, żelazo lub wapń. Niestety, wg badań opracowanych przez firmę badawczą Synovate na zlecenie NUTRICIA Polska, aż co 10 mama deklaruje podawanie niemowlętom cukru, a 7 proc. mam przyznaje się do dodawania glukozy np. do wody lub mleka. Co bardzo niepokojące, szczególnie często dosładzanie dotyczy niemowląt w wieku 0-4 miesięcy. Wszyscy eksperci ds. żywienia dzieci są w tym punkcie zgodni – to bardzo szkodliwe dla dzieci i zdecydowanie nie należy przyzwyczajać maluchów do dużych ilości cukru rafinowanego w pokarmach.

Pierwsza łyżeczka

Około 6. miesiąca życia dziecka nadchodzi czas wprowadzania do diety malucha pierwszych stałych pokarmów. Mamy sięgają w pierwszej kolejności po gotowane warzywa, przygotowane własnoręcznie (28 proc. mam). Pierwsza łyżeczka warzyw ze słoiczka i „domowej roboty” owocowe puree, podawane są przez co czwartą mamę. „Domowe” gotowane warzywa, warzywne dania ze słoiczka oraz przetarte owoce są najczęściej wybieranym pierwszym stałym pokarmem dla dzieci. Im później dzieci wchodzą w etap rozszerzania diety, tym bardziej prawdopodobne jest, że zaczną go od domowych dań warzywnych.

Juniorzy

Dzieciom powyżej roku mamy także najchętniej podają warzywa, jak również biszkopty lub sucharki, płatki ryżowe, cukier, kaszki i witaminy. Nadal aż co czwarta mama deklaruje dosładzanie posiłków. Według badań Synovate i NUTRICIA Polska dzieci powyżej roku spożywają już głównie „zwykłe” jedzenie (takie, które nie jest przygotowywane wyłącznie dla nich), które stanowi aż 15 proc. całości ich dziennego pożywienia, obok domowych posiłków dziecięcych oraz gotowych posiłków ze słoiczka. Często z tego powodu dieta juniorów przestaje być już tak prawidłowo zbilansowana, jak w pierwszym roku życia.

Podziel się
Wszystko dla mamy i dziecka. Odwiedź sklep wyprawkowy - www.babymama.pl

Zobacz również

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments