Kiedy dziecko pojawia się na świecie, każda mama skupia się na potrzebach swojego maluszka. Mimo przeorganizowania dnia warto, aby mama nie zapominała o sobie i o małych przyjemnościach w domu. Takim momentem dla siebie może być wypicie ulubionej kawy. Poznaj proste przepisy na kawę jak z najlepszej kawiarni – do każdego z nich możesz z powodzeniem wykorzystać również kawę bezkofeinową.
Kawa z kardamonem
Pierwszym sposobem na urozmaicenie codziennej filiżanki kawy jest dodanie do niej odrobiny kardamonu. Ta aromatyczna przyprawa z jednej strony podbije smak kawy, a z drugiej sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej wartościowy. Wszystko za sprawą prozdrowotnych właściwości kardamonu, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jak przygotować tę aromatyczną ucztę dla zmysłów? Wystarczy kawa ziarnista, do której po zaparzeniu dodasz szczyptę mielonego kardamonu.
Śniadaniowa kaszka o smaku kawy
Pora na dość niecodzienny przepis, który może ułatwić życie każdej mamy. Gdy Twoja pociecha zajada się kaszką, Ty możesz przygotować osobną porcję kaszki w wersji dla osób dorosłych. Tradycyjną kaszkę ugotuj na napoju migdałowym albo owsianym, dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego oraz szczyptę cynamonu. Po zdjęciu z ognia przelej do dużej filiżanki i wymieszaj z porcją espresso oraz spienionym mlekiem. Szybkie śniadanie zabieganej mamy gotowe!
Jesienna kawa z dodatkiem dyni
Ze wszystkich pór roku to jesień najbardziej kojarzy się z wygodnym fotelem, miękkim kocem i filiżanką ciepłej kawy. Chcesz spróbować kawy pachnącej jesienią? To czas na słynne pumpkin spice latte w Twojej kuchni! Zacznij od upieczenia dyni, którą następnie zmiksujesz z cynamonem, miodem i gałką muszkatołową. Espresso wymieszaj z dyniową miksturą oraz spienionym mlekiem. Jeśli nie masz czasu na pieczenie świeżej dyni, zamiast tego dosyp do kawy saszetkę dyni liofilizowanej w proszku oraz wspomniane wcześniej przyprawy.
Owocowa kawa? Czemu nie! Poznaj kawę mrożoną z malinami
Masz ochotę na coś pobudzającego, a jednocześnie orzeźwiającego? Ciekawym urozmaiceniem codziennej kawy będzie przygotowanie jej w wersji mrożonej z dodatkiem malin. Wystudzoną kawę przelej do wysokiej szklanki i dodaj dwie gałki lodów śmietankowych. Dosyp liofilizowane maliny w proszku i zamieszaj. Udekoruj bitą śmietaną oraz odrobiną kakao lub startej czekolady.
Kawa czekoladowa
Na sam koniec zostawiliśmy propozycję wyśmienitego, a zarazem szybkiego deseru na bazie kawy oraz czekolady. Zawartość małej filiżanki kawy podgrzej w garnku i rozpuść w niej kilka kostek czekolady. Najlepiej sprawdzi się tu gorzka czekolada, która dostarczy Ci sporej dawki magnezu. Czekoladową kawę przelej do nieco większej filiżanki i posłodź cukrem lub syropem klonowym.
Artykuł sponsorowany