Dieta bez glutenu

Gluten to jeden z alergenów, na który wrażliwe są zwłaszcza niemowlęta. Nietolerancja glutenu najczęściej objawia się pomiędzy 6. miesiącem a 3. rokiem życia. Choroba ta może ujawnić się także w dojrzałym wieku. Na schorzenie to cierpi 1% populacji.

Jedyną skuteczną formą leczenia nietolerancji glutenu jest dieta. Gluten jest białkiem roślinnym i znajduje się w: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Zmiana sposobu żywienia wymusza wyeliminowanie bardzo wielu przyzwyczajeń żywieniowych. Należy zrezygnować z wszystkich produktów, które zawierają „groźne” białko roślinne.

Bezglutenowe przyrządzanie potraw nie jest, aż takie trudne jakby mogło się wydawać – wymaga tylko wiedzy i wprawy. Kiedy Twoje dziecko nie toleruje glutenu musisz poznać zamienniki tradycyjnych produktów mącznych. W kuchni możesz wykorzystać: mąkę kukurydzianą, sojową, ziemniaczaną. Na rynku obecnie jest dostępnych wiele produktów bezglutenowych np. pieczywo.

W diecie dziecka, nie może zabraknąć owoców i warzyw, bogatych w niezbędne witamin i minerały. W czasie rozszerzania diety na stole powinny pojawiać się stopniowo dania z ryb, drobiu, mięsa, przetwory mleczne (jeśli nie ma przeciwwskazań) itp. Jeżeli masz problem z ustaleniem diety udaj się do dietetyka. Wspólnie opracujecie jadłospis i podstawowe zasady jakich musisz przestrzegać przy gotowaniu.

Na te produkty należy szczególnie  uważać:

  • pszenica
  • owies
  • jęczmień
  • żyto
  • kasza manna
  • kiełki pszeniczne
  • orkisz
  • kuskus
  • otręby
  • müsli
  • płatki (z podanych wyżej rodzajów zbóż)
  • pieczywo (z podanych wyżej rodzajów zbóż)
  • makarony (z podanych wyżej rodzajów zbóż)
  • gluten może też zawierać: musztarda, proszek do pieczenia, ryż, sosy w torebkach, lody, zupy ” z proszku”, niektóre napoje i słodycze itp

Nietolerancja na gluten u niemowląt i małych dzieci, może być spowodowane niedojrzałym jeszcze układem pokarmowym. W większości przypadków, przy odpowiedniej diecie, nietolerancja glutenu ustępuje samoistnie. W przypadku stwierdzenia trwałej nietolerancji konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie.

Zobacz:  Karmienie ma znaczenie

Objawy nietolerancji na gluten:

  • biegunka
  • wzdęcia
  • powiększenie obwodu brzucha przy jednoczesnej utracie masy ciała
  • zmiany na skórze (wysypki, szorstkie plamy)
  • problemy z układem oddechowym (duszności, katar, kaszel).
  • brak apetytu
  • wymioty
  • bóle brzucha
  • zahamowanie wzrostu
  • dziecko może być: apatyczne, płaczliwe, łatwiej się męczyć, niż jego rówieśnicy

autor: Anna Brzyszcz

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments