Gluten to jeden z alergenów, na który wrażliwe są zwłaszcza niemowlęta. Nietolerancja glutenu najczęściej objawia się pomiędzy 6. miesiącem a 3. rokiem życia. Choroba ta może ujawnić się także w dojrzałym wieku. Na schorzenie to cierpi 1% populacji.
Jedyną skuteczną formą leczenia nietolerancji glutenu jest dieta. Gluten jest białkiem roślinnym i znajduje się w: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Zmiana sposobu żywienia wymusza wyeliminowanie bardzo wielu przyzwyczajeń żywieniowych. Należy zrezygnować z wszystkich produktów, które zawierają „groźne” białko roślinne.
Bezglutenowe przyrządzanie potraw nie jest, aż takie trudne jakby mogło się wydawać – wymaga tylko wiedzy i wprawy. Kiedy Twoje dziecko nie toleruje glutenu musisz poznać zamienniki tradycyjnych produktów mącznych. W kuchni możesz wykorzystać: mąkę kukurydzianą, sojową, ziemniaczaną. Na rynku obecnie jest dostępnych wiele produktów bezglutenowych np. pieczywo.
W diecie dziecka, nie może zabraknąć owoców i warzyw, bogatych w niezbędne witamin i minerały. W czasie rozszerzania diety na stole powinny pojawiać się stopniowo dania z ryb, drobiu, mięsa, przetwory mleczne (jeśli nie ma przeciwwskazań) itp. Jeżeli masz problem z ustaleniem diety udaj się do dietetyka. Wspólnie opracujecie jadłospis i podstawowe zasady jakich musisz przestrzegać przy gotowaniu.
Na te produkty należy szczególnie uważać:
- pszenica
- owies
- jęczmień
- żyto
- kasza manna
- kiełki pszeniczne
- orkisz
- kuskus
- otręby
- müsli
- płatki (z podanych wyżej rodzajów zbóż)
- pieczywo (z podanych wyżej rodzajów zbóż)
- makarony (z podanych wyżej rodzajów zbóż)
- gluten może też zawierać: musztarda, proszek do pieczenia, ryż, sosy w torebkach, lody, zupy ” z proszku”, niektóre napoje i słodycze itp
Nietolerancja na gluten u niemowląt i małych dzieci, może być spowodowane niedojrzałym jeszcze układem pokarmowym. W większości przypadków, przy odpowiedniej diecie, nietolerancja glutenu ustępuje samoistnie. W przypadku stwierdzenia trwałej nietolerancji konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie.
Objawy nietolerancji na gluten:
- biegunka
- wzdęcia
- powiększenie obwodu brzucha przy jednoczesnej utracie masy ciała
- zmiany na skórze (wysypki, szorstkie plamy)
- problemy z układem oddechowym (duszności, katar, kaszel).
- brak apetytu
- wymioty
- bóle brzucha
- zahamowanie wzrostu
- dziecko może być: apatyczne, płaczliwe, łatwiej się męczyć, niż jego rówieśnicy
autor: Anna Brzyszcz