1. Strona główna
  2. »
  3. PIĘKNA MAMA
  4. »
  5. SPA & Wellness
  6. »
  7. Dieta piękności – jak się odżywiać, aby zachować młodość?

Dieta piękności – jak się odżywiać, aby zachować młodość?

dieta piękności

Każda z nas chce wyglądać pięknie i młodo przez całe życie i każda od czasu do czasu zadaje sobie pytanie jak to zrobić? Czy sposób odżywiania ma wpływ na urodę? Odpowiedź brzmi: ma i to ogromny! Dieta piękności pomoże ci zachować piękno urody na długo.

Codzienne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych zapewni mu zdrowe funkcjonowanie, co w rezultacie bezpośrednio przełoży się na wygląd zewnętrzny, na piękno naszej skóry, włosów i paznokci, a odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała, co niewątpliwie zapewni nam nie tylko dobry wygląd, ale i dobre samopoczucie.

Jeżeli chcemy wyglądać młodo, musimy pamiętać o szerokiej gamie antyoksydantów. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegając uszkodzeniom skóry i opóźniając procesy jej starzenia. Zwróćmy na nie szczególną uwagę, jeżeli lubimy korzystać z kąpieli słonecznych, gdyż promieniowanie UV generuje dużą ilość wolnych rodników. Takie witaminy jak A, C i E są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami, dlatego w naszym menu nie powinno zabraknąć mleka i jego przetworów (witamina A), jaj (witamina A i E), marchwi będącej źródłem beta-karotenu, owoców cytrusowych, rodzimych truskawek, porzeczek i malin, brukselki i innych warzyw zielonolistnych (witamina C), migdałów, orzechów włoskich (witamina E). Zwróćmy uwagę na fakt, że skóra jest narządem, żyje, jest odżywiana przez sieć naczyń krwionośnych i to co spożywamy ma na nią bezpośredni wpływ.

Jeżeli chcemy zadbać o jej jakość i jędrność, jedzmy każdego dnia pomidory w różnej postaci, które poza beta-karotenem zawierają bardzo cenny, aczkolwiek do niedawna niedoceniany likopen – związek z rodziny karotenoidów, którego nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć, będący silnym przeciwutleniaczem, chroniący włókna kolagenu przed rozpadem enzymatycznym. Likopen znajdziemy także w owocach dzikiej róży, arbuzach i różowych grejpfrutach.

Warto wiedzieć i pamiętać, że włosy i paznokcie „są smakoszami” krzemu, cynku i magnezu i jeżeli nie będziemy im żałować tych minerałów, one odwdzięczą nam się pięknym i zdrowym wyglądem. Doskonałym źródłem cynku w diecie są ostrygi i inne owoce morza, ryby, mięso z drobiu, kasze oraz pieczywo pełnoziarniste. Magnez znajdziemy w pestkach dyni, migdałach, orzechach, soi oraz w takich smakołykach jak kakao i czekolada, a krzem w mleku i jego przetworach. Włosy i paznokcie do prawidłowego funkcjonowania potrzebują także żelaza (mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, szpinak) oraz witamin z grupy B (drożdże, banany, mleko, mięso z drobiu, warzywa ciemnozielone).

Nasza dieta powinna być urozmaicona i bogata w te wszystkie składniki mineralne i witaminy, dzięki którym paznokcie będą mocne, włosy lśniące, a skóra pełna blasku. Nie zapominajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu, co pozytywnie odczuje także skóra. Warto zawsze mieć przy sobie butelkę wody mineralnej, pić soki ze świeżo wyciskanych owoców, różne gatunki herbat ziołowych i owocowych.

Warto pomyśleć w jakim stopniu sposób odżywiania wpływa na urodę i pamiętać, że dobry kosmetyk to nie wszystko, co możemy zrobić, aby „poprawić” nasz wygląd, że warto poświęcić trochę uwagi, czasu i energii racjonalnemu żywieniu. Pamiętajmy, że uroda zaczyna się „na talerzu”..

Mgr Kamila Wrzesińska Doradca żywieniowy Poradni MediFit www.medifit.com.pl

Podziel się
Wszystko dla mamy i dziecka. Odwiedź sklep wyprawkowy - www.babymama.pl

Zobacz również

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments