Dieta piękności – jak się odżywiać, aby zachować młodość?

Każda z nas chce wyglądać pięknie i młodo przez całe życie i każda od czasu do czasu zadaje sobie pytanie jak to zrobić? Czy sposób odżywiania ma wpływ na urodę? Odpowiedź brzmi: ma i to ogromny! Dieta piękności pomoże ci zachować piękno urody na długo.

Codzienne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych zapewni mu zdrowe funkcjonowanie, co w rezultacie bezpośrednio przełoży się na wygląd zewnętrzny, na piękno naszej skóry, włosów i paznokci, a odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała, co niewątpliwie zapewni nam nie tylko dobry wygląd, ale i dobre samopoczucie.

Jeżeli chcemy wyglądać młodo, musimy pamiętać o szerokiej gamie antyoksydantów. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegając uszkodzeniom skóry i opóźniając procesy jej starzenia. Zwróćmy na nie szczególną uwagę, jeżeli lubimy korzystać z kąpieli słonecznych, gdyż promieniowanie UV generuje dużą ilość wolnych rodników. Takie witaminy jak A, C i E są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami, dlatego w naszym menu nie powinno zabraknąć mleka i jego przetworów (witamina A), jaj (witamina A i E), marchwi będącej źródłem beta-karotenu, owoców cytrusowych, rodzimych truskawek, porzeczek i malin, brukselki i innych warzyw zielonolistnych (witamina C), migdałów, orzechów włoskich (witamina E). Zwróćmy uwagę na fakt, że skóra jest narządem, żyje, jest odżywiana przez sieć naczyń krwionośnych i to co spożywamy ma na nią bezpośredni wpływ.

Jeżeli chcemy zadbać o jej jakość i jędrność, jedzmy każdego dnia pomidory w różnej postaci, które poza beta-karotenem zawierają bardzo cenny, aczkolwiek do niedawna niedoceniany likopen – związek z rodziny karotenoidów, którego nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć, będący silnym przeciwutleniaczem, chroniący włókna kolagenu przed rozpadem enzymatycznym. Likopen znajdziemy także w owocach dzikiej róży, arbuzach i różowych grejpfrutach.

Warto wiedzieć i pamiętać, że włosy i paznokcie „są smakoszami” krzemu, cynku i magnezu i jeżeli nie będziemy im żałować tych minerałów, one odwdzięczą nam się pięknym i zdrowym wyglądem. Doskonałym źródłem cynku w diecie są ostrygi i inne owoce morza, ryby, mięso z drobiu, kasze oraz pieczywo pełnoziarniste. Magnez znajdziemy w pestkach dyni, migdałach, orzechach, soi oraz w takich smakołykach jak kakao i czekolada, a krzem w mleku i jego przetworach. Włosy i paznokcie do prawidłowego funkcjonowania potrzebują także żelaza (mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, szpinak) oraz witamin z grupy B (drożdże, banany, mleko, mięso z drobiu, warzywa ciemnozielone).

Zobacz:  Rola estrogenów w kobiecym organizmie

Nasza dieta powinna być urozmaicona i bogata w te wszystkie składniki mineralne i witaminy, dzięki którym paznokcie będą mocne, włosy lśniące, a skóra pełna blasku. Nie zapominajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu, co pozytywnie odczuje także skóra. Warto zawsze mieć przy sobie butelkę wody mineralnej, pić soki ze świeżo wyciskanych owoców, różne gatunki herbat ziołowych i owocowych.

Warto pomyśleć w jakim stopniu sposób odżywiania wpływa na urodę i pamiętać, że dobry kosmetyk to nie wszystko, co możemy zrobić, aby „poprawić” nasz wygląd, że warto poświęcić trochę uwagi, czasu i energii racjonalnemu żywieniu. Pamiętajmy, że uroda zaczyna się „na talerzu”..

Mgr Kamila Wrzesińska Doradca żywieniowy Poradni MediFit www.medifit.com.pl

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments