To, co jemy w bezpośredni sposób wpływa na nasze zdrowie oraz jakość życia – o tej, być może oczywistej prawdzie, warto pamiętać.
Sposób odżywiania może oddziaływać na kondycję i samopoczucie, a także wpływać na podatność na choroby. Dieta ma znaczenie także dla innych ważnych aspektów funkcjonowania organizmu, wpływając m.in. na płodność. Jak dowiedli specjaliści, odpowiednia dieta par starających się o potomstwo może znacząco zwiększyć szanse na zajście w ciążę.
To, co kładziemy na talerz ma szczególne znaczenie w okresie starań o dziecko – organizm potrzebuje wówczas jeszcze więcej sił odżywczych oraz dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Duże znaczenie ma zachowanie odpowiedniej równowagi w zakresie składników odżywczych i zróżnicowanie pokarmów.
– Sposób odżywiania wpływa na gospodarkę hormonalną, funkcjonowanie narządów rozrodczych, jakość produkowanych komórek jajowych i plemników. Zrównoważona dieta jest zalecana zawsze obojgu partnerom, nawet jeśli problem niepłodności dotyczy tylko jednego z nich – informuje Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk i psycholog w Klinice Leczenia Niepłodności INVICTA.
To, w jakiej kondycji przyjdzie na świat dziecko, zależy od stanu zdrowia obojga partnerów. Dieta sprzyjająca płodności powinna być bogata w: warzywa, nasiona roślin strączkowych (groch, soja, soczewica, ciecierzyca), ryby morskie, produkty pełnoziarniste (kasze, płatki zbożowe) oraz pełnotłusty nabiał. Należy również jeść regularnie, cztery do pięciu posiłków dziennie. Taki sposób odżywiania zapewnia odpowiednią ilość antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, przyspiesza przemianę materii, prawidłowo odżywia organizm, pozwala zachować prawidłową masę ciała oraz produkcję nowych komórek całego organizmu.
Partnerzy chcący wpłynąć pozytywnie na swoją płodność powinni unikać z kolei żywności wysoko przetworzonej, z dodatkiem sztucznych konserwantów, jak na przykład gotowe dania typu instant oraz niektóre słodycze i wyroby ciastkarskie. – Warto również ograniczyć margarynę, potrawy smażone, panierowane, chipsy, frytki, większość produktów cukierniczych (np. ciastka, ciasteczka, słodkie bułki), słodycze, słodkie napoje oraz czerwone mięso – zaleca Sandra Nowacka-Jaskólska.
Zbilansowana dieta dla mężczyzny
Jak wykazują badania, istnieje silny związek pomiędzy sposobem odżywiania mężczyzny, a jakością jego nasienia. Jak wynika z doniesień amerykańskich naukowców, kwas DHA – jeden z kwasów omega-3 – jest bardzo ważny dla męskiej płodności, a jego niedobór może stać za niektórymi przypadkami problemów w spłodzeniu dziecka. Bogatym źródłem tych kwasów są między innymi: morskie ryby, oleje roślinne oraz nasiona (orzechy, nasiona soi).
Mężczyźni dbający o swoją płodność nie powinni zapomnieć również o produktach bogatych w witaminę A oraz cynk. Witamina A wpływa korzystnie na jakość błony śluzowej narządów rozrodczych, cynk z kolei poprawia jakość spermy. Cennym źródłem tych składników odżywczych są m. in.: marchew, brokuł, szpinak, dynia, kapusta, słodkie ziemniaki, a także produkty pełnoziarniste, ryby, ostrygi oraz nasiona roślin strączkowych.
Dieta dla pań
Panie starające się o dziecko powinny zadbać o siebie i swoją dietę w równych stopniu, co ich partnerzy. Składniki, których kobiety potrzebują najbardziej w tym szczególnym okresie to: witamina B6, C i E, które pomagają budować endometrium, a także kwas foliowy, regulujący cykl menstruacyjny. Witamina B6 zwiększa również szansę na zapłodnienie, odgrywając istotną rolę w powstawaniu hemoglobiny oraz w wytwarzaniu przeciwciał.
– Warto w okresie starań o potomka skorzystać także z porady dietetyka. Specjalista pomoże dopasować dietę do indywidualnych potrzeb i odpowie na nurtujące przyszłych rodziców pytania – mówi Sandra Nowacka-Jaskólska.
Dobrze by było gdyby wcześniej partner sobie troszkę potrenował, zanim przystąpicie do czynności powodujących ciążę 🙂 Tutaj znajdzie dobry trening [b]http://sabrini.pl[/b]