Dlaczego niefiltrowana woda szkodzi zdrowiu?

O tym, że nie zaleca się picia nieprzefiltrowanej wody z kranu, wie niemal każdy. Mało kto jednak potrafi powiedzieć dlaczego i jakie konsekwencje dla zdrowia może mieć picie „kranówki” bez jej uprzedniego przefiltrowania.

Filtrowanie wody jest niezwykle ważne dla zdrowia dzieci i osób dorosłych, a przy tym proste i dostępne w przystępnej cenie.

Wbrew pozorom woda pierwotnie uzdatniona przez zakłady wodociągowe może być naprawdę nie złej jakości. Niestety, w trakcie przesyłu do odbiorcy ulega ponownemu zanieczyszczeniu. Zanim dotrze do domów, woda pokonuje (z kilkugodzinnymi postojami nocnymi) setki kilometrów rur, które w większości są wykonane ze stali, ołowiu lub tworzywa z dodatkiem PCW, a czasem jeszcze z surowców z dodatkiem azbestu (rur cementowo-azbestowych).

Wszystkie te materiały mogą przeniknąć do wody. Zanieczyszczenie ołowiem następuje na skutek procesu utleniania się go spowodowanego zawartym w wodzie tlenem lub poprzez mechaniczne ścieranie powierzchni materiału. W wodzie znaleźć się może również chlorek winyli wytrącany z rur PCW, substancja ta podczas regularnego i długotrwałego spożywania, nawet  w niewielkich dawkach, może oddziaływać chorobotwórczo, nawet rakotwórczo.

Do wody płynącej w naszych kranach, mogą przedostać się również zanieczyszczenia organiczne np.: związki humusowe czy chlorofil. Jeżeli wszystkie wyżej wymienione szkodliwe substancje nie zostaną usunięte bezpośrednio przed spożyciem, to organizm człowiek będzie musiał radzić sobie z nimi sam. „Nadmiar soli wapnia i magnezu w wodzie kranowej szkodliwy jest nie tylko dla urządzeń AGD, ale też dla niemowląt i małych dzieci, bo może się przyczynić do powstania kamicy układu moczowego. Szczególnie niebezpieczne dla niemowląt jest zanieczyszczenie wody chlorem i rdzą, zawierającą żelazo, ponieważ w tym wieku kształtują się wszystkie narządy, a organizm dopiero nabiera odporności i obciążanie go szkodliwymi substancjami  zawartymi czy to w wodzie czy innych napojach i pokarmach nie jest dopuszczalne ”. –  mówi biotechnolog Grzegorz Czerwonka, kierownik laboratorium Formaster SA, producenta filtrów do wody DAFI.

Zobacz:  Sposób na jesienną chandrę
Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments