O jedzeniu łożyska pisałyśmy Wam już kilkakrotnie. Jest to zjawisko coraz bardziej popularne również w krajach europejskich.
Ale czy faktycznie ma ono przypisywane mu właściwości, które tak korzystnie mają wpływać na nasz organizm? Jak się okazuje, według najnowszych badań opublikowanych w Archives of Women’s Mental Health jedzenie łożyska po porodzie nie niesie za sobą żadnych wymiernych korzyści dla zdrowia kobiety.
Przypomnijmy, zjedzenie łożyska ma zmniejszyć depresję poporodową, poprawić witalność oraz wpłynąć korzystnie na wygląd skóry, a także uzupełnić niedobory żelaza czy też wzmocnić więź między dzieckiem i matką. Jednak analizy badań nie potwierdziły tego.
Co istotne do tej pory nie przeprowadzono żadnych badań mających na celu potwierdzenie czy jedzenie łożyska nie szkodzi matce i jej dziecku (jeśli tak karmi piersią). W końcu łożysko działa jak swego rodzaju filtr chroniący dziecko przed toksynami. W Stanach Zjednoczonych, gdzie jedzenie łożyska jest bardzo popularne nie ma żadnych regulacji odnośnie tego, jak przechowywane jest łożysko przed wydaniem go matce. W Polsce od 2001 roku istnieją regulacje prawne, które zabraniają wydawania łożyska po porodzie, gdyż jest ono traktowane jako odpad szpitalny, który oddaje się do utylizacji.