Placki, zwłaszcza te ziemniaczane, to jedno z popularniejszych dań w Polsce. Dla urozmaicenia warto je jednak czasem odczarować i przyrządzić w mniej tradycyjny sposób. Trenerka personalna Marta Gorąca, udowadnia, że placek nie jedno ma imię i przedstawia 3 alternatywy na te przepyszne potrawy. Ich smak to nie jedyna zaleta – są zdrowe i można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się więc, jako propozycja śniadaniowa oraz posiłek w lunch box’ie.
Odpowiedni, dostosowany do indywidualnych potrzeb i regularny wysiłek fizyczny, to połowa sukcesu, jeśli chodzi o zdrowy styl życia. Równie ważne, jest także to, w jaki sposób się odżywiamy. Tylko połączenie tych dwóch elementów pozwala w pełni cieszyć się efektami swoich wysiłków. Nawyki żywieniowe zmienia się na zawsze. By ta zmiana była efektywna i nie wywracała naszego świata do góry nogami, warto zaczynać od małych kroków. np. zastąpienia swoich ulubionych potraw ich zdrowszymi wersjami. Takie podejście pozwoli nam szybciej i lepiej zaadoptować się do nowych zasad, tłumaczy Marta Gorąca, trenerka personalna.
Placki twarogowe
Czas przygotowania: ok. 25 min
Składniki:
1 opakowanie twarogu (250 g)
1 banan
40-50 g mąki ryżowej
5 g oleju do smażenia
Przygotowanie:
Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać twaróg i mąkę. Dokładnie wymieszać. Uformować około 15 malutkich placki. Jeżeli masa będzie się kleić, możemy zwilżyć dłonie wodą. Bardzo ważne jest, aby placki były małe – masa jest bardzo delikatna i może przywierać do patelni. Smażymy na małej ilości oleju na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.
Placki z cukinii
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki:
1 średnia cukinia
1 średnia marchewka
2 małe lub 1 duże jajko
50 g sera koziego/mozzarelli
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce (z cukinii dobrze odcisnąć sok). Cebulę ser pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przekładamy wyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. Podajemy z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku. Jeżeli placki przywierają do papieru, odczekajmy chwilę aż ostygną i przełóżmy je ostrożnie na talerz za pomocą łopatki.
Placki z batata
Czas przygotowania: ok. 35 min.
Składniki:
150 g batata
1 jabłko
2 jajka
3 łyżki mąki jaglanej/ryżowej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru kokosowego
Przygotowanie:
Batata i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj resztę składników i całość wymieszaj, ugniatając ręką. Placki piecz ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.
Spróbujcie przygotować samemu jeden z przepisów Marty Gorącej. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować. Są lekkie, zdrowe i rozpływają się w ustach.
Marta Gorąca – trenerka personalna z 12-letnim doświadczeniem. Szkoleniowiec, ambasadorka Good Moov. Do życia oraz swoich treningów podchodzi holistycznie. Ze swoimi podopiecznymi działa według ustalonych, indywidualnych planów. Jest właścicielką Atelier Marta Gorąca. Prowadzi treningi online: www.instagram.com/marta_goraca/