Smak letnich owoców jesienią

Dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i mikroskładników jesienią jest szczególnie ważne, bo dzięki nim organizm może poprawnie funkcjonować. Na szczęście kolorami, aromatami i wartościami odżywczymi owoców można cieszyć się również poza sezonem. W jaki sposób? Z pomocą przychodzi suszenie owoców mrozem. Zobacz, na czym polega ten proces i w jaki sposób pomaga dostarczyć dobrych składników odżywczych o optymalnej jakości.

Liofilizacja, czyli suszenie owoców mrozem

Liofilizacja to metoda fizycznego utrwalania żywności, która polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu z pominięciem stanu ciekłego. W praktyce proces ten składa się z trzech etapów – zamrażania, sublimacji i desorpcji. Po zamrożeniu produktów (np. owoców) przeprowadzana jest sublimacja (usunięcie lodu poprzez zamienienie go w parę wodną) oraz desorpcja – dosuszenie produktu do stanu finalnego. Dzięki takiej obróbce przedłuża się przydatność do spożycia owoców, zachowuje ich właściwości odżywcze (w tym cenne witaminy) oraz uzyskuje „suszone mrozem owoce”. Można je jeść już na sucho, ale wyjątkowego smaku nabierają po zalaniu płynem (wodą, mlekiem lub napojem roślinnym).

Masz ochotę na truskawki?

Truskawki oprócz ładnego koloru, smaku i aromatu pełne są w witamin – A1, B2, B3, B6, C oraz E. Substancje zawarte w tych owocach pozytywnie wpływają na dobrą kondycję układu odpornościowego, wspierają proces eliminacji wolnych rodników czy obniżają poziom cholesterolu. Jesienią, zimą lub wiosną, liofilizowane truskawki od Mixit będą świetnym dodatkiem do płatków z mlekiem, owsianki, placków czy szejków. Nie musisz kupować importowanych i sztucznie hodowanych owoców – możesz postawić na zdrowe i smaczne rozwiązanie wykorzystujące stosowaną nawet przez NASA metodę przetwarzania żywności.

Zobacz:  Zimowa herbata z aromatycznymi dodatkami

A co powiesz na egzotyczny mix?

Owoce suszone mrozem cechują się żywymi barwami, chrupkością i łatwością w przygotowaniu – wystarczy jeść je prosto z pudełka lub zalać ulubionym mlekiem czy jogurtem. W egzotycznym zestawie 8 rodzajów tropikalnych owoców od Mixit znajduje się liczi, banan, morwa, ananas, truskawki, pitaja, mango, miechunka i płatki kokosa. Kompozycja składników jest pełna witamin wspierających organizm, smaku przyjemnego dla podniebienia oraz aromatu, który podkreśla wyjątkowość posiłku. Z ich pomocą z łatwością można przyrządzić śniadanie, kolacje czy nawet obiad. Naleśniki? Placuszki? Makaron? Niezależnie od tego, co chcesz przygotować, to liofilizowane owoce są gotowe do spożycia już po otwarciu.

Smoczy owoc i melon

Nieprzyjemną aurę jesieni i ochotę na posmakowanie pysznych owoców może wypełnić również mieszanka Dragon fruit i melon cantaloupa od Mixit. Pitaja – dragon fruit – jest pełna witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, wapnia, żelaza i fosforu. Składniki te mają korzystny wpływ na zapobieganie otyłości, oczy, układ odpornościowy i dobrostan całego organizmu. Z kolei melon jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy – witaminy C oraz błonnika. Dzięki tym właściwościom jest doceniany w zastosowaniu dla zdrowej diety oraz we wspieraniu układu immunologicznego. Wykorzystując te składniki, możesz przygotować pyszne dania – zarówno wytrawne, jak i desery.

Zasmakuj w tym co dobre i zdrowe

Z liofilizowanej żywności korzystają wszyscy – wojskowi, dietetycy a nawet astronauci. Również Ty możesz cieszyć się owocami przygotowanymi w ten sposób. Zapewnij sobie i swojej solidną dawkę smaku, aromatów i przyjemności – nawet w samym środku jesieni.
Więcej informacji na stronie: www.mixit.pl

suszone owoce mixit
Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments