Przedstawiamy wam kilka wybranych przepisów z książki „Gotuj i chudnij” wydanej przez Wydawnictwo Pascal.
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka naturalnego jogurtu niskotłuszczowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka majonezu
1 pęczek rzeżuchy
sól, biały pieprz
4 cienkie kromki chleba żytniego
Ugotuj jajka na twardo (we wrzącej wodzie przez 8 minut), schłodź je pod zimną bieżącą wodą. W małej misce wymieszaj jogurt, musztardę i majonez. Pokrój rzeżuchę nożyczkami, wrzuć do miseczki, dodaj schłodzone jajka. Ugnieć masę widelcem i starannie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem i nałóż na kanapki.
RADA:
Zaletą tej smacznej i łatwej do wykonania pasty jest także to, że można ją przyrządzić wieczorem i przechowywać przez dwa dni. Dla odmiany zamiast rzeżuchy można dodać drobno pokrojoną dymkę. I jeszcze jedno: nie żałuj pieniędzy na jajka dobrej jakości. To naprawdę ważne, by pochodziły od kur hodowanych na wolnym wybiegu.