Sprawdzone przepisy z książki „Gotuj i chudnij”

Przedstawiamy wam kilka wybranych przepisów z książki „Gotuj i chudnij” wydanej przez Wydawnictwo Pascal.

Kanapka z żytniego chleba z jajkiem i rzeżuchą (1 porcja = 242 kcal) – porcja dwuosobowa
Wg przepisu Harry Eastwood

2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka naturalnego jogurtu niskotłuszczowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka majonezu
1 pęczek rzeżuchy
sól, biały pieprz
4 cienkie kromki chleba żytniego
Ugotuj jajka na twardo (we wrzącej wodzie przez 8 minut), schłodź je pod zimną bieżącą wodą. W małej misce wymieszaj jogurt, musztardę i majonez. Pokrój rzeżuchę nożyczkami, wrzuć do miseczki, dodaj schłodzone jajka. Ugnieć masę widelcem i starannie wymieszaj. Przypraw solą i  pieprzem i nałóż na kanapki.

RADA:

Zaletą tej smacznej i łatwej do wykonania pasty jest także to, że można ją przyrządzić wieczorem i przechowywać przez dwa dni. Dla odmiany zamiast rzeżuchy można dodać drobno pokrojoną dymkę. I jeszcze jedno: nie żałuj pieniędzy na jajka dobrej jakości. To naprawdę ważne, by pochodziły od kur hodowanych na wolnym wybiegu.

Zobacz:  Ferie rodzinne w Turówka Hotel & SPA
Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments