Czasami ciężko się oprzeć smakowicie wyglądającemu daniu, ale osoby cierpiące na alergię pokarmową zawsze powinny zwracać uwagę na skład potraw, które planują spożyć.
W zależności od rodzaju uczulenia, należy unikać składników zawierających alergeny, czyli najczęściej mleka krowiego, jajek, pszenicy itp.
– Wielkanocna obfitość posiłków, ich kuszący smak i aromat sprawiają, że święta to ciężki okres dla osób z nietolerancją pokarmową – komentuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante, wyłącznego dystrybutora produktów marki Alpro® soya w Polsce. – Jednak czas ten nie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami, jeśli tylko będziemy trzymać się pewnych zasad. Samodzielne przygotowanie wielkanocnych przysmaków z wyeliminowaniem uczulających nas składników nie jest zwykle trudne. Pamiętajmy jednak, aby nie ulegać namowom bliskich na skosztowanie potrawy, której składu nie jesteśmy pewni”.
Jeśli planujesz w święta odwiedzić rodzinę czy znajomych, koniecznie powiadom ich o swojej chorobie. Wyjaśnij, na jakie produkty masz uczulenie i że powinieneś unikać potraw, które je zawierają. Nie wahaj się pytać, z czego zrobione są dania – chodzi przecież o Twoje zdrowie. Jeśli jest to możliwe poproś o listę składników, z których wykonano każdą świąteczną potrawę. Zaproponuj gospodarzom, że przyniesiesz własne potrawy, może również inni goście zasmakują w alternatywnych bezmlecznych czy bezglutenowych przysmakach. Unikaj gotowych świątecznych dań i ciast ze sklepów – często nie można zweryfikować ich dokładnego składu. Ponadto gotowe produkty zawierają najczęściej dużo barwników i konserwantów, które również mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Jeśli jesteś uczulony na białko mleka krowiego lub zwyczajnie – chcesz urozmaicić swoją dietę, dobrym rozwiązaniem są napoje sojowe Alpro® soya, które powstają na bazie specjalnie wyselekcjonowanych ziaren soi. Zawierają wysokiej jakości białka, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (przy niskiej zawartości kwasów nasyconych) oraz naturalne izoflawony i błonnik. Są bogatym źródłem witamin (w tym z grupy B) i minerałów, m.in. potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Ze względu na to, że produkty Alpro® soya nie zawierają laktozy, mogą być spożywane przez osoby uczulone na białko mleka krowiego oraz z nietolerancją laktozy. Wykorzystując napoje Alpro® soya w przygotowaniu świątecznych potraw nie narażamy się na nieprzyjemne dolegliwości, jak w przypadku spożywania tradycyjnego mleka. Produkty Alpro® soya nie zawierają przy tym konserwantów, sztucznych barwników czy substancji słodzących.
Naturalne napoje sojowe znajdują zastosowanie w wielu przepisach kulinarnych. Przykładem jest poniższy przepis na smaczną pieczeń orzechową, do przygotowania której wykorzystamy napój sojowy Alpro® soya (użyć możemy napoju naturalnego z wapniem, napoju bez cukru i soli lub napoju naturalnego light).
Pieczeń orzechowa
Składniki:
3 cebule, drobno posiekane
1 łyżka oleju sojowego
675 g posiekanej mieszanki orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje)
350 g białej bułki tartej
3 łyżki tahini (pasty na bazie nasion sezamu)
3 łyżki mąki razowej
180 ml napoju sojowego Alpro® soya
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków
sól, pieprz
225 g niesłodzonego purée z kasztanów
1 łyżka czerwonego wina
75 g świeżego szpinaku
55 g żurawin
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni olej i delikatnie podsmaż cebulę. W dużej misce wymieszaj orzechy, bułkę tartą i podsmażoną cebulę. Wymieszaj tahiti z mąką, napojem sojowym Alpro® soya, gałką muszkatołową, goździkami i przyprawami, a następnie połącz masę z orzechami. Wszystkie składniki po wymieszaniu powinny tworzyć sztywną i lekko lepką masę. Szpinak podgotuj w 1 łyżce wody przez około 5 minut, po czym odlej wodę i osusz liście. Zmieszaj dokładnie purée z kasztanów z czerwonym winem. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ok. 1/3 masy, dociśnij łyżką, ułóż na niej warstwę szpinaku. Nałóż pozostałą masę orzechową przekładając jej warstwy kasztanowym purée i żurawinami.
Piecz w temperaturze 150° C przez 45 minut, po czym zwiększ temperaturę do 200° C i pozostaw na kolejne 15 minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Pieczeń najlepiej smakuje podana warzywami i sosem żurawinowym.
Również deser Alpro® soya możemy wykorzystać, przygotowując prosty, ale robiący wrażenie świąteczny przysmak.
Czekoladowy przysmak wielkanocny
Składniki:
4 opakowania deserków Alpro® soya o smaku gorzkiej czekolady
75 g jajeczek czekoladowych (wybierz te z prawdziwej gorzkiej czekolady, bez dodatku mleka)
Przygotowanie:
Lekko rozgnieć kilka czekoladowych jajeczek i ułóż je na dnie 4 szklanych miseczek. Do każdej miseczki nałóż łyżką po jednym deserze Alpro® soya. Całość udekoruj kilkoma całymi i kilkoma pokruszonymi czekoladowymi jajeczkami.