Czy Polacy gotują w domach? Zdecydowanie tak! Robimy to coraz częściej, a grupa osób, które każdego dnia przygotowują samodzielnie posiłki znacząco się poszerza. Często jednak brakuje nam pomysłów na domowe potrawy – zarówno te codzienne, jak i przeznaczone na wyjątkowe okazje. Z pomocą przychodzi Bonduelle – warzywny ekspert od pokoleń. Już ponad tysiąc pomysłów na dania z wykorzystaniem warzyw i innych składników roślinnych można znaleźć w serwisie Warzywne Inspiracje.
Kulinarnych inspiracji potrzebują nie tylko ci, którzy stawiają „pierwsze kroki” w kuchni, ale też prawdziwi pasjonaci domowego gotowania. Bonduelle ma proste rozwiązanie – to serwis Warzywne Inspiracje, zawierający przepisy i porady, jak przyrządzać dania z wykorzystaniem warzyw, strączków, kasz oraz roślinnych makaronów. Warzywne Inspiracje to szeroki wybór pomysłów na potrawy mięsne, a także wegetariańskie i wegańskie. Niezależnie od kulinarnych upodobań, każdy znajdzie tu coś dla siebie. – Dieta bogata w warzywa i składniki roślinne jest dobra dla nas i dla naszej planety, ale też po prostu wyjątkowo smaczna – mówi Anna Telakowiec, Dyrektor Marketingu z Bonduelle Polska. – Nasze przepisy to najlepszy dowód na to. Chcemy, by każdy się przekonał, że z dobrymi warzywami można przyrządzić niemal wszystko, nawet słodkości.
Warzywne Inspiracje Bonduelle to szeroki zbiór przepisów zgodnych z najnowszymi trendami kulinarnymi, jak również wywodzących się z tradycyjnej kuchni polskiej. W serwisie pojawił się już tysięczny wpis – łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Tutaj znaleźć można także podpowiedzi jak zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw; jak sprawić, aby świąteczne danie było nie tylko smakowite, ale też pięknie podane; co przyrządzić, by wzbogacić swoją dietę w konkretny składnik odżywczy.
To doskonały i praktyczny kulinarny poradnik gotowania dla każdego!
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Składniki:
1 opakowanie Szpinaku 1000 listków Bonduelle 750 g
500 g fileta z łososia bez skóry
500 g gotowego ciasta francuskiego
10 g ostrej musztardy
10 g masła
2 ząbki czosnku
1 jajko
Kilka listków bazylii
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy. Z papieru wycinamy kształt ryby. Następnie docinamy płat ciasta francuskiego według szablonu. Wycinamy w ten sposób 2 części ryby. Pierwszy płat ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy filet z łososia, pozostawiając brzegi wolne. Łososia smarujemy miksturą z masła, czosnku i musztardy. Oprószamy solą i pieprzem. Rozmrożony na sicie szpinak oraz listki bazylii delikatnie rozkładamy na łososiu. Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i sklejamy obie części. Tak przygotowaną rybę smarujemy żółtkiem, a następnie za pomocą okrągłej foremki i noża zaznaczamy na cieście głowę, łuski i płetwy. Z resztek ciasta robimy oko. Rybę pieczemy 25 minut w temp. 190℃.
Smacznego!
Wegetariański pasztet z groszku i kaszy jaglanej z czarnuszką
Składniki:
puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
100 g kaszy jaglanej
50 g cebuli
30 ml oliwy
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka płatków owsianych
½ pęczka pietruszki
½ łyżeczki czarnuszki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy 12-15 minut. Cebulę szklimy z czosnkiem na oliwie. Groszek w połowie osączony z zalewy miksujemy z kaszą, płatkami owsianymi, natką pietruszki oraz przesmażoną cebulą z czosnkiem. Do musu groszkowego dodajemy jajko, czarnuszkę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do foremki wyłożonej pergaminem i pieczemy około 40 minut w 170℃.
Smacznego!
Rolada szpinakowa z warzywami
Składniki:
opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g
1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml
300 g serka śmietankowego
125 ml słodkiej śmietanki (dowolnej)
70 g mąki pszennej
3 jajka
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak miksujemy ze śmietanką i jajkami na gładki mus. Dodajemy mąkę oraz sól i ponownie miksujemy. Masę szpinakową rozprowadzamy na dużej blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 minut w 180℃. Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy osączone z zalewy groszek i kukurydzę i mieszamy ponownie. Na upieczony i wystudzony blat szpinakowy wykładamy serek z warzywami. Na wierzchu rozsypujemy osączone z zalewy i wypłukane buraczki. Zwijamy roladę i schładzamy. Kroimy przed podaniem.