Co jeść w czasie ciąży

Lekarze jak mantrę powtarzają słowa: przyszła mama powinna się zdrowo odżywiać!

Co to oznacza w praktyce? Co powinna jeść ciężarna, a jakich produktów powinna unikać? „Jedzeniowe dylematy” przyszłej mamy rozwiewają  nasi eksperci!

Dlaczego to takie ważne
To, co je przyszła mama, wpływa na kondycję jej organizmu i na prawidłowy rozwój maluszka. Nie tylko tu, w maluch jest brzuszku mamy, ale także i w przyszłości. I to właśnie dlatego kobiety w ciąży powinny zwracać baczną uwagę na to, co jedzą i co piją. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza dziecku niezbędnych składników odżywczych, płynów i właściwą dawkę energii oraz – co istotne – kształtuje późniejsze nawyki żywieniowe pociechy! Jak to możliwe? Pokarm spożyty przez mamę dociera do maluszka za pośrednictwem wód płodowych. Dziecko w brzuszku mamy uczy się w ten sposób rozpoznawania smaków. Gdy mama często sięga po owoce, warzywa, nowe, zdrowe smaki, to łatwiej i szybciej wprowadzi je do diety niemowlęcia. I odwrotnie – im więcej pustych kalorii i jedzenia typu fast food w menu ciężarnej, tym trudniej wykształcić u dziecka odpowiednie nawyki żywieniowe. Nie wspominając już o wysokim prawdopodobieństwie zachorowania przez przyszłą mamę na cukrzycę ciążową. 

Menu przyszłej mamy
Zacznijmy od początku. Po pierwsze – przyszła mama powinna jeść regularnie,  o stałych porach, najlepiej około 5. posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Ten prosty zabieg sprawia, że organizm na bieżąco wykorzystuje dostarczoną przez jedzenie energię i nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Po drugie – nie warto się przejadać. Po trzecie – właściwie komponuj posiłki. Dbaj o to, aby dania, które spożywasz, były pełnowartościowe i lekkostrawne. Aby maluch w Twoim brzuszku otrzymał wszystko, co niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, codziennie spożywaj produkty z każdej z grup. Oznacza to, że każdego dnia na Twoim talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, produkty mięsne, ryby, jaja, produkty zbożowe, owoce, warzywa oraz produkty zawierające zdrowe tłuszcze, czyli nasiona, orzechy i oleje.

Zobacz:  Jedz dla dwojga, czyli dieta w ciąży

Co do picia
Najzdrowsza jest oczywiście niegazowana woda mineralna! Wypijana w odpowiednich ilościach  ugasi pragnienie, usunie toksyny z organizmu, skutecznie ochroni przed odwodnieniem ( tak częstym przy dolegliwościach 1. trymestru). Warto także sięgać po herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne.

Unikaj
Aby dostarczyć organizmowi energię i składniki pokarmowe w ilości niezbędnej do właściwego  rozwoju płodu i zdrowego funkcjonowania całego organizmu, unikaj  jedzenia typu fast food, picia słodzonych, gazowanych, sztucznie barwionych napojów, alkoholu i papierosów.

Właściwa dieta z czasu ciąży powinna być kontynuowana i po porodzie. Z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że warto od początku wyrabiać u malucha zdrowe nawyki żywieniowe. Ale także i dlatego, że dobra, zdrowa dieta to klucz do świetnej figury i dobrego samopoczucia.. I najlepszy sposób zapobiegania rozwijaniu się takich chorób jak otyłość, cukrzyca typu II czy nadciśnienie.

Źródło:
dietetycy

 

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gość
Gość
11 lat temu

Odpowiednia dieta w czasie ciąży jest bardzo ważna, ale nawet najbardziej urozmaicona dietą nie jesteśmy w stanie dostarczyć dziecku wszystkiego dlatego ja przy całkowitej akceptacji lekarza stosowałam LadeeVit suplement diety który mi w tym pomógł