Zdrowie matki, a także sposób odżywiania w okresie poprzedzającym ciążę i podczas jej trwania, ma decydujące znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży, optymalnego rozwoju dziecka i jego zdrowia po urodzeniu.
Dietetycy z Kliniki Diety Medlinea przypominają zasady zdrowego żywienia, aby każda obecna i przyszła mama mogła dostarczyć wszystkich niezbędnych składników sobie i dziecku. Oraz aby jej waga po okresie ciąży szybko wróciła do prawidłowych wartości.
Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze w czasie ciąży jest większe nawet o połowę, natomiast zapotrzebowanie na energie rośnie tylko w niewielkim stopniu. Dlatego nie należy jeść za dwoje, lecz zwracać baczniejszą uwagę na jakość produktów i wybierać te składniki, które w danym okresie są najbardziej potrzebne.
W I trymestrze powinny być zapewnione odpowiednie rezerwy składników odżywczych, związanych z podziałami komórkowymi i syntezą DNA, takie jak: kwas foliowy, cynk, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). W II i III trymestrze należy zadbać o składniki krwi i niezbędne do jej syntezy żelazo, miedź, czy też witaminę B12, w którą szczególnie uboga może być dieta wegetariańską. Dieta w tym okresie powinna również obfitować w korzystne dla mózgu i układu nerwowego dziecka kwasy tłuszczowe NNKT, czy też te z grupy omega-3 (EPA, DHA). Ważne jest też dostarczanie składników ciała, czyli dobrze przyswajalnego białka, wapnia i magnezu.
Natomiast o ilości spożytej energii w ciąży powinno się decydować na podstawie indywidualnego zapotrzebowania, zależnego od wieku, masy ciała, czy aktywności fizycznej. W każdym trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne powinno być różne ze względu na inne potrzeby rozwijającego się dziecka.
nie lubię ryb a tranu w życiu bym nie wypiła chyba od razu bym….. dobrze że istniej coś takiego jak suplementy diety
DHA – rybki, tran, ale jeśli masz dostarczyć odpowiednią ilość LadeeVit
nie zawsze tez ma się ochotę w czasie ciąży na jedzenie tego co akurat sie powinno:/
tak ale wytyczne są do wszystkiego łącznie z ubiorem kto to zapamięta
tu nie ma żadnego straszenia. Są wytyczne czego jeść nie wolo i wystarczy się tego trzymać i będzie dobrze.
jezu przestańcie straszyć. ciąża jest już sama w sobie stresująca
można zarazić się glizdą ludzką, salmonellą, toksoplazmoza itd.
surowe mięso???????? ohyda! a jakie są powikłania?
tylko żeby surowego mięsa żadna nie jadła.
Ale super dzięki za taka rozpiskę:)
Żelazo hemowe (zawartość w około 100 g)
Karkówka wołowa – 3,2 mg
Polędwica wołowa – 3 mg
Pierś z indyka – 1,4 mg
Pierś z kurczaka – 1,1 mg
Halibut – 0,9 mg
Polędwica wieprzowa – 0,8 mg
Żelazo niehemowe (zawartość w około 100-200 g)
Płatki zbożowe – 24 mg
Kasza gryczana – 10,9 mg
Kakao – 10,7 mg
Płatki owsiane – 10 mg
Jaja kurze – 7,2 mg
Suche nasiona roślin strączkowych (soczewica, soja, fasola) – 4-6 mg
Natka pietruszki – 4-5 mg
Warzywa (gotowany szpinak, buraki, boćwina) – 3,2 mg
Sok śliwkowy – 3 mg
przede wszystkim mięso, najlepiej wołowinę, ale suplementy też są wskazane.
jakie produkty dostarczają dziecku żelaza co powinno się jeść?
Żelazo jest potrzebne, bo można dostać anemii ciążowej. Ja biorę LadeeVit z dużą dawką żelaza.
Widziałaś artykuł, nie czytałaś i mówisz, że złe?
a czy przypadkiem duża dawka żelaza nie jest zła… dosłownie wczoraj widziałam jakiś taki artykuł na ten temat ale go nie czytałam a teraz nie mogę go znaleźć
i jeszcze magnez jest super ważny dla kobiet w ciąży 🙂
duża dawka żelaza w witaminach to podstawa.
bardzo dobra strona dużo wyjaśnia dzięki
http://www.ladeevit.pl/?p=sklad mają