Zdrowie matki, a także sposób odżywiania w okresie poprzedzającym ciążę i podczas jej trwania, ma decydujące znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży, optymalnego rozwoju dziecka i jego zdrowia po urodzeniu.

Dietetycy z Kliniki Diety Medlinea przypominają zasady zdrowego żywienia, aby każda obecna i przyszła mama mogła dostarczyć wszystkich niezbędnych składników sobie i dziecku. Oraz aby jej waga po okresie ciąży szybko wróciła do prawidłowych wartości.

Dla dwojga – Nie za dwoje
Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze w czasie ciąży jest większe nawet o połowę, natomiast zapotrzebowanie na energie rośnie tylko w niewielkim stopniu. Dlatego nie należy jeść za dwoje, lecz zwracać baczniejszą uwagę na jakość produktów i wybierać te składniki, które w danym okresie są najbardziej potrzebne.

W I trymestrze powinny być zapewnione odpowiednie rezerwy składników odżywczych, związanych z podziałami komórkowymi  i syntezą DNA, takie jak: kwas foliowy, cynk, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). W II i III trymestrze należy zadbać o składniki krwi i niezbędne do jej syntezy żelazo, miedź, czy też witaminę B12, w którą szczególnie uboga może być dieta wegetariańską. Dieta w tym okresie powinna również obfitować w korzystne dla mózgu i układu nerwowego dziecka kwasy  tłuszczowe NNKT, czy też te z grupy omega-3 (EPA, DHA). Ważne jest też dostarczanie składników ciała, czyli dobrze przyswajalnego białka, wapnia i magnezu. 

Natomiast o ilości spożytej energii w  ciąży powinno się decydować na podstawie indywidualnego zapotrzebowania, zależnego od wieku, masy ciała, czy aktywności fizycznej. W każdym trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne powinno być różne ze względu na inne potrzeby rozwijającego się dziecka.

Zobacz:  Zachcianki smakowe i nie tylko ...w ciąży
Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gość
Gość
11 lat temu

nie lubię ryb a tranu w życiu bym nie wypiła chyba od razu bym….. dobrze że istniej coś takiego jak suplementy diety

Gość
Gość
11 lat temu

DHA – rybki, tran, ale jeśli masz dostarczyć odpowiednią ilość LadeeVit

Gość
Gość
11 lat temu

nie zawsze tez ma się ochotę w czasie ciąży na jedzenie tego co akurat sie powinno:/

Gość
Gość
11 lat temu

tak ale wytyczne są do wszystkiego łącznie z ubiorem kto to zapamięta

Gość
Gość
11 lat temu

tu nie ma żadnego straszenia. Są wytyczne czego jeść nie wolo i wystarczy się tego trzymać i będzie dobrze.

Gość
Gość
11 lat temu

jezu przestańcie straszyć. ciąża jest już sama w sobie stresująca

Gość
Gość
11 lat temu

można zarazić się glizdą ludzką, salmonellą, toksoplazmoza itd.

Gość
Gość
11 lat temu

surowe mięso???????? ohyda! a jakie są powikłania?

Gość
Gość
11 lat temu

tylko żeby surowego mięsa żadna nie jadła.

Gość
Gość
11 lat temu

Ale super dzięki za taka rozpiskę:)

Gość
Gość
11 lat temu

Żelazo hemowe (zawartość w około 100 g)

Karkówka wołowa – 3,2 mg
Polędwica wołowa – 3 mg
Pierś z indyka – 1,4 mg
Pierś z kurczaka – 1,1 mg
Halibut – 0,9 mg
Polędwica wieprzowa – 0,8 mg
Żelazo niehemowe (zawartość w około 100-200 g)

Płatki zbożowe – 24 mg
Kasza gryczana – 10,9 mg
Kakao – 10,7 mg
Płatki owsiane – 10 mg
Jaja kurze – 7,2 mg
Suche nasiona roślin strączkowych (soczewica, soja, fasola) – 4-6 mg
Natka pietruszki – 4-5 mg
Warzywa (gotowany szpinak, buraki, boćwina) – 3,2 mg
Sok śliwkowy – 3 mg

Gość
Gość
11 lat temu

przede wszystkim mięso, najlepiej wołowinę, ale suplementy też są wskazane.

Gość
Gość
11 lat temu

jakie produkty dostarczają dziecku żelaza co powinno się jeść?

Gość
Gość
11 lat temu

Żelazo jest potrzebne, bo można dostać anemii ciążowej. Ja biorę LadeeVit z dużą dawką żelaza.

Gość
Gość
11 lat temu

Widziałaś artykuł, nie czytałaś i mówisz, że złe?

Gość
Gość
11 lat temu

a czy przypadkiem duża dawka żelaza nie jest zła… dosłownie wczoraj widziałam jakiś taki artykuł na ten temat ale go nie czytałam a teraz nie mogę go znaleźć

Gość
Gość
11 lat temu

i jeszcze magnez jest super ważny dla kobiet w ciąży 🙂

Gość
Gość
11 lat temu

duża dawka żelaza w witaminach to podstawa.

Gość
Gość
11 lat temu

bardzo dobra strona dużo wyjaśnia dzięki

Gość
Gość
11 lat temu