Ciąża jest prawidłowym, normalnym stanem fizjologicznym kobiety – nie jest chorobą, dlatego też w tym okresie obowiązują te same zasady żywienia, co w czasie, gdy maleństwo było tylko w sferze marzeń.
Jednak ten stan cechuje pewna specyfika i należy zwrócić szczególną uwagę na niektóre składniki pokarmowe. Należy pamiętać, że w pierwszym trymestrze ciąży nie zwiększamy kaloryczności posiłków, a w drugim i trzecim dodajemy zaledwie 300kcal dziennie. Wymaga to bardzo umiejętnego doboru komponentów diety pod względem ich jakości. Złota zasada brzmi: „Jemy dla dwojga, a nie za dwoje”!
Białko
Jest niezbędne do budowy tkanek zarówno płodu, jak i łożyska oraz powiększającej się macicy, a także do wytwarzania białek matczynej krwi, która znacznie powiększa swoją objętość.
Kwas foliowy
Bierze udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych, niezbędnych dla prawidłowego podziału komórek rosnącego płodu. Odpowiednie spożycie kwasu foliowego podczas ciąży ma ogromne znaczenie w zapobieganiu wadom układu nerwowego dzidziusia. Źródłem kwasu foliowego są: zielone warzywa (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka) a także pomidory, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica), orzechy, słonecznik, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado. Zaleca się suplementację, gdyż ta witamina jest bardzo delikatna i wrażliwa na zabiegi kulinarne.
Wapń
Zapewnia prawidłową gęstość kostną u noworodka, a także zapobiega wystąpieniu u przyszłej mamy nadciśnienia ciążowego. Należy zwrócić szczególną uwagę na przetwory mleczne.
Żelazo
Odgrywa podstawową rolę w prawidłowym wytwarzaniu hemoglobiny niezbędnej do transportu tlenu z płuc do tkanek, jest także częścią składową wielu enzymów. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości, do której często dochodzi właśnie w okresie ciąży, ze względu na zwiększenie objętości krwi dla potrzeb płodu i łożyska. Żelazo znajdziemy przede wszystkim w mięsie (polecam cielęcinę) oraz nasionach roślin strączkowych.
Kwasy tłuszczowe omega – 3
Mają ogromne znaczenie podczas ciąży. Odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka u płodu. Są one szczególnie ważne w ostatnim trymestrze ciąży, gdyż właśnie wtedy następuje bardzo intensywny rozwój tych narządów. Trzeba pamiętać o jedzeniu ryb takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela (przynajmniej 2 razy w tygodniu porcja ryby na obiad, a oprócz tego łosoś i tuńczyk do sałatek i na kanapki).
Mgr Kamila Karaczun – Dietetyk medyczny Poradni MediFit
z oczywistych względów nie jesteś w stanie bez ogromnego obżerania się dostarczyć sobie wszystkich witamin w potrzebnych ilościach.
dziewczyny ciąża pomimo tego że jest błogosławionym stanem potrafi nieźle zniszczyć kobietę, jeśli nie zadbamy o siebie teraz w czasie ciąży to po porodzie ani tyle tego nie zrobimy czasu już na to nie będzie,
dać to się da ale zęby polecą włosy polecą cera nie będzie już taka jak wcześniej, więc mnie przekonać nie trzeba
Dużo dobrych i pozytywnych opinii widziałam o suplemencie Ladeevit.
jakie sa skutki niedoboru kwasu omega 3 tak? o to chciałaś zapytać bo nie do końca rozumiem twoje pytanie
hmmm a jakie są niedobory kwasu omega3 ?
dziwne http://www.ladeevit.pl/
ja szukałam tej strony ale wyskoczyły mi same przeglądarki i apteki
producenci leków zazwyczaj maja swoje strony internetowe, trzeba się tylko potrudzić i użyć google.
oooo nareszcie strona gdzie można wszystko przeczytać
http://www.ladeevit.pl/?p=sklad
Ten ladeevit on zawiera?
to masz rację trzeba zwracać na to bardzo dużą uwagę
Powinien, ale nie zawiera, dlatego warto poszukać samemu najlepszego suplementu.
myślałam że każdy suplement diety powinien zawierać tak ważne kwasy
kwasy Omega 3 są bardzo ważne w ciąży nie ma co tu oszczędzać i kupować tanich tabletek które ich nie zawierają.
to jedne z niewielu suplementów który zawiera kwasy omega 3
ja myślę że chodzi tu o skład bo jednak jest bardzo bogaty
A czemu tak uważasz, że jest najlepszy?
Ja też biorę LadeeVit dziewczyny, nic lepszego na rynku nie ma!