Brokuły są bardzo pyszne i do tego mają wiele odżywczych składników, które są polecane dla kobiet w ciąży. Są bogactwem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i witaminy C – już 100 gram brokułów uzupełnia połowę dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.
Brokuły mają w sobie także dużo fosforu, wapnia i magnezu, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i serce. Oprócz tego są jeszcze: selen, potas, siarka, żelazo, witaminy A i PP. Substancja, jaką jest sulforfan ma działanie bakteriobójcze – zabija bakterie powodujące wrzody żołądka, zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Bardzo ważne dla przyszłych mam jest też to, że regularne spożywanie brokułów wzmacnia odporność organizmu. Przy tych wszystkich prozdrowotnych właściwościach brokuły mają jeszcze jedną zaletę – są niskokaloryczne – 100 gram ma jedynie 30 kalorii. Jeśli chcemy zachować wszystkie właściwości brokułów to musimy pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu – najlepiej gotować je w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Nie mogą być rozgotowane.