Buzia sama się uśmiecha na myśl o tradycyjnych, bożonarodzeniowych przysmakach. Pozostaje tylko jedno pytanie- czy przyszła mama może jeść wszystko, co znajdzie się na wigilijnym stole? Raczej tak. Ale…
Ryby to samo zdrowie i nieocenione źródło białka, witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego warto po nie sięgać przy każdej okazji, także w czasie wigilijnej kolacji. Pozostaje tylko kwestia wyboru, które spośród rybnych przysmaków wybrać. Szerokim łukiem omijaj ryby smażone, wędzone oraz śledzie ociekające olejem- są zdecydowanie zbyt ciężkostrawne. Lepszym, korzystniejszym i zdrowszym wyborem będą ryby gotowane w galarecie, ryby pieczona w folii lub przygotowana na parze.
Czerwony barszczyk w świątecznym menu przyszłej mamy? Zdecydowanie tak! Buraki to prawdziwa skarbnica najbardziej wartościowych witamin i minerałów i ogromna porcja zdrowia dla Ciebie i maluszka. Po barszczyk sięgaj więc bez obaw!
Brzmi pysznie, prawda? I zdrowo. Kapusta to prawdziwa kopalnia składników odżywczych, a zwłaszcza witaminy C. Czy to oznacza, że produkty z kapustą w roli głównej (np. bigos) można ją jeść bez ograniczeń? Niekoniecznie. Bo kapusta, prócz tego, że jest nasycona witaminami, jest także daniem dość ciężkostrawnym i ma tendencje do powodowania wzdęć. Zalecenia? Zdrowy rozsądek i umiar! A może warto wprowadzić zmiany do świątecznego menu Twojej rodziny i pierożki z kapustą zastąpić pierogami z kaszą?
Smaczny, zdrowy, doskonale dopełniający smak wigilijnej kolacji, ale czy wskazany w świątecznym jadłospisie ciężarnej? Jak najbardziej! Witaminy i minerały oraz żelazo i błonnik zawarte w owocach usprawniają proces trawienia i pomagają zapobiegać wzdęciom. Rekomendowane zwłaszcza tym przyszłym mamom, które pofolgują sobie przy daniach kapuścianych.
Ryba po grecku? Zdecydowanie tak! Pod jednym tylko warunkiem- zamiast smażyć rybę, lepiej ją upiecz i ugotuj. I delektuj się nią bez obaw. Duszone warzywa dostarczą tak ważnych witamin, minerałów i pozostałych składników odżywczych, a sos pomidorowy- którym doprawisz potrawę- żelaza, magnezu, potasu, witamin z grupy B czy tak cennego likopenu.
Święta rządzą się swoimi prawami… Musisz jednak mieć na uwadze, że mak jest ciężkostrawny. Aby uniknąć problemów trawiennych, skosztuj jedynie mały kawałeczek strucli makowej, najlepiej domowej roboty.
Tradycyjna zupa grzybowa nie powinna być gotowana na mięsnym wywarze. Nie zmienia to jedna faktu, że grzybowa ciężkostrawna i wzdymająca jest, a i wartości odżywczych w niej niewiele. Wniosek? Zdecydowanie lepszym wyborem jest barszczyk!
Smacznych świąt!
;)[b][/b][i][u][s][/s][/u][/i]:D:D:D:D:D:D:D:D