Niezdrowo odżywiające się matki rodzą otyłe dzieci

Londyn (PAP): Matki, które w okresie ciąży lub karmienia piersią odżywiają się niezdrowo, żywnością o dużej zawartości soli, cukru lub tłuszczy, szkodzą zdrowiu swego potomstwa – ocenia brytyjska placówka badawcza „The Royal Veterinary College” (RVC).

Niezdrowo odżywiające się matki rodzą otyłe dzieci. Dzieci takich matek są bardziej narażone na choroby serca i cukrzycę.

Z badań RVC przeprowadzonych na szczurach wynika, że potomstwo samic, którym podawano duże ilości żywności tłustej i przetworzonej, ma wysoki poziom cholesterolu i triglicerydu nawet po osiągnięciu wieku dorosłego, co zwiększa ryzyko zachorowań na serce.

Z kolei wysoki poziom glukozy i insuliny naraża potomstwo na zachorowanie na cukrzycę typu II.

Szczury, których matki odżywiano niezdrowo, po przestawieniu na zdrową żywność wciąż były o wiele bardziej otyłe od rówieśników, urodzonych z samicy otrzymującej żywność zdrową.

Zobacz:  "Baśniowa kawiarenka" w Łodzi
Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments