Rodzinne gotowanie – pyszne i lekkie potrawy do wyczarowania w kilka minut

Rodzinne spędzanie czasu w domu nierzadko kojarzy nam się z rozgardiaszem i wymyślaniem co raz to nowych rozrywek dla swoich pociech. A gdyby tak połączyć zabawę z odrobiną przyjemnej edukacji i rozpocząć wspólną przygodę z odkrywaniem kulinarnego świata? Jak zachęcić dzieci do kuchennych eksperymentów, a jednocześnie przygotować pyszny obiad, który podbije serca całej rodziny? Najlepszym sposobem będzie wybór wartościowych i prostych w przygotowaniu dań, takich jak ryby lub potrawy na bazie sezonowych warzyw i świeżych ziół, dla których idealnym dopełnieniem będzie delikatny i aromatyczny sos, podkreślający ich wyjątkowy smak. Niezastąpionym elementem letniej kuchni w tym wypadku będą sosy Łowicz, dzięki którym gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Kulinarne eksperymenty z dziećmi

Zbliża się codzienna pora rodzinnego obiadu, co oznacza przede wszystkim przedpołudnie spędzone na kulinarnych eksperymentach, które prowadzimy razem ze swoimi pociechami. To idealny sposób na zachęcenie dzieci do nowej aktywności, którą dostosujemy do ich wieku i możliwości, pamiętając jednocześnie o ich bezpieczeństwie. Z początku wszystko wygląda jak w filmie – idealny porządek, dzieciaki wyciągają z szafek coraz więcej składników, które im dyktujemy. Wspaniale, wygląda na to, że mamy już wszystko. My nastawiamy wodę na makaron, a dzieci prosimy o umycie warzyw. Nagle do kuchni wbiega kot, na którym skupia się cała uwaga dzieci, woda na makaron zaczyna bulgotać i…. Tutaj zaczyna się prawdziwe gotowanie. Nie zdążyliśmy jeszcze pokroić wszystkich warzyw, a dzieci akurat zaczęły częstować Puszka kawałkami marchewki. Dodatkowo sól rozsypała się po całej kuchni. Wszędzie chaos, ale powoli zbliżamy się z naszą potrawą do finalnej wersji i nagle nam się przypomina… Jeszcze sos, przecież bez sosu nie będzie dania! Dobrym wyborem będzie Łowicz – produkt o dobrym składzie, bez konserwantów i sztucznych dodatków, a jednocześnie gwarancja,że danie z nim będzie smakować całej rodzinie. Wspólnie z dziećmi podgrzewamy sos – pamiętajmy, że dzieci uwielbiają nam pomagać, a dzięki wspólnemu gotowaniu będę czuły się pomocne. Rodzinne eksperymenty w kuchni to rozgardiasz, na który musimy być przygotowani, ale nie ma nic lepszego niż wspólna przygoda i czas spędzony razem. Jeszcze nakryć do stołu i voila, pyszny obiad gotowy!

Zobacz:  Warzywa i owoce wpływają na poziom szczęścia

Co podać na rodzinny obiad?

Lato sprzyja lekkim, sezonowym daniom, dla którym idealną bazą będą sosy Łowicz – zapewnią różnorodność na stole, a rodzinę na pewno przekonają do wartościowego jedzenia. Aromatyczne spaghetti z cukinią i marchewką przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny i będzie świetnym sposobem na przemycenie warzyw w diecie. Sos spaghetti zrównoważy smak słodkich warzyw i nada daniu lekko pomidorową nutę. Jeżeli mamy w rodzinie fanów dań rybnych warto przygotować rybę a’la po grecku, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego, który podbije łagodny smak ryby i nada daniu wyrazistości.

spagetti z cukinią

Spaghetti z cukinii i marchewki z sosem spaghetti Łowicz

Składniki:
1 opakowanie sosu spaghetti Łowicz
3 duże marchewki
1 cukinia
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Marchewki obierz i pokrój wzdłuż w bardzo cienkie paseczki – najlepiej obieraczką do warzyw. Cukinię umyj, usuń nasiona i pokrój w długie cienkie paski. Na patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną marchewkę. Podsmaż ją powoli, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną cukinię. W osobnym naczyniu podgrzej sos Łowicz i nałóż go na miękkie spaghetti warzywne. Podawaj na gorąco.

ryba po grecku

Ryba a ‘la po grecku w sosie słodko-kwaśnym Łowicz

Składniki:
1 opakowanie sosu słodko-kwaśnego Łowicz
500 g fileta z dorsza
1 szklanka zielonej soczewicy
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej sosem słodko-kwaśnym Łowicz. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . W czasie gdy ryba będzie w piekarniku, ugotuj soczewicę, tak aby była sypka (gotuj przez ok. 25 minut). Sól dodaj pod koniec gotowania. Gotową potrawę z ryby posyp posiekaną natką.

Sosy Łowicz to nie tylko idealne uzupełnienie każdego dania, ale przede wszystkim odpowiednio skomponowane składniki najwyższej jakości. Ich bazę stanowią starannie wyselekcjonowane warzywa, zioła i naturalne przyprawy. Co istotne, w składzie nie znajdziemy konserwantów, co gwarantuje smak i świeżość każdego sosu.

Zobacz:  Herbata rozgrzewająca z owocową nutą

Czas dla siebie i rodziny

Jeżeli chcemy spędzić czas wolny z dziećmi w kreatywny sposób, a jednocześnie przygotować szybki i wartościowy posiłek dla całej rodziny, to sosy Łowicz będą dla nas idealnym rozwiązaniem. Dzięki nim spod naszych rąk wyjdą pyszne i proste w przygotowaniu dania, a dzieci zaczną z nami odkrywać tajniki kulinarnego świata.

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments