Tak prosto ugasić pragnienie

Słoneczna pogoda wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Korzystając z kąpieli słonecznych, pamiętamy o ochronie skóry, używając odpowiednich kosmetyków.

Równie ważne jest także dostarczanie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości wody. Gdy temperatura powietrza wzrasta bardzo szybko, możemy narazić się na odwodnienie. Jeśli zapomnimy o nawadnianiu organizmu, możemy spodziewać się przykrych konsekwencji. Bóle głowy, senność i spadek koncentracji – to tylko niektóre z objawów. Anna Harton, specjalista ds. żywienia człowieka i dietetyki z Zakładu Dietetyki SGGW wskazuje: Odwodnienie organizmu to osłabienie sprawności fizycznej i psychicznej organizmu. Strata wody odpowiadająca 5% masy ciała to spadek wydolności organizmu aż o 30%. Choć woda jest kluczowym składnikiem naszego ciała,  to na co dzień po prostu zapominamy o potrzebie picia wody. Dodatkowo zatracamy zdolność właściwej interpretacji sygnałów płynących z naszego organizmu. Bardzo często zamiast po wodę sięgamy po jedzenie, traktując symptomy pragnienia jak symptomy głodu.

Korzyści z picia filtrowanej wody z kranu

Na co dzień wiele razy sięgamy po wodę z kranu. Wielu z nas zaskoczy jednak fakt, że to picie właśnie takiej, nieprzegotowanej wody może być najlepszym sposobem nawadniania naszego organizmu. Pod jednym, istotnym warunkiem – nieprzegotowana powinna być uprzednio przefiltrowana. Okazuje się bowiem, że optymalnym sposobem uzupełnienia płynów, które nasze ciało nieustannie traci zwłaszcza podczas upałów, jest spożywanie czystej, nisko zmineralizowanej wody o współczynniku pH zbliżonym do naturalnego poziomu dla człowieka. A właśnie takimi właściwościami wyróżnia się woda dostępna w większości naszych domów, kiedy dodatkowo doczyścimy ją, używając wysokiej jakości filtra.

Zalety stosowania filtrów dzbankowych

Doczyszczanie wody za pomocą dzbankowych filtrów daje nam poczucie pełnego bezpieczeństwa. Woda w ujęciach, czyli już u samego źródła, podlega kontroli jakości, a co najważniejsze jest wolna od szkodliwych bakterii. Nowoczesne filtry dzbankowe dzięki złożonej i wielowarstwowej filtracji, skutecznie ją doczyszczają, niwelując obecność chloru, usuwając pestycydy, zanieczyszczenia organiczne, redukując zawartość znajdujących się w wodzie metali ciężkich, a także minimalizując zawartość wszelkich niepożądanych substancji. Dzięki temu możemy być pewni, że woda, której tak wiele spożywamy na co dzień – pijąc herbatę, kawę, sporządzając posiłki, gasząc pragnienie – ma najwyższą jakość.

Zobacz:  Zestawy kosmetyków do pielęgnacji włosów – co powinno się w nich znaleźć?

Nie jest obojętne, jakiego rodzaju napoje pijemy. Anna Senderska, specjalista medycyny rodzinnej i dietetyk przypomina, że napoje słodkie powinniśmy pić w rozsądnych ilościach:

„Zawierają one głównie cukier lub inne szkodliwe środki słodzące. W dużych ilościach mogą one szkodzić zarówno naszemu zdrowiu, jak i sylwetce.”

Znaczenie regularnego nawodnienia

Dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu może wydawać nam się zadaniem trudnym do zrealizowania. „Człowiek nie może magazynować większej ilości wody, dlatego tak ważne jest stałe jej dostarczanie – mówi dr Senderska. „Pragnienie jest już sygnałem odwodnienia pijmy więc wodę i przygotowane na jej bazie napoje często, w małych ilościach.

Filtry dzbankowe Anna® wyróżniają się zaawansowanym pięciostopniowym procesem filtracji. Ich najwyższą jakość i skuteczność potwierdza atest Państwowego Zakładu Higieny oraz Świadectwo Jakości Zdrowotnej.  Anna® jako jedyny filtr w Polsce posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. O tym, że produkty  Anna® cieszą się dużym zainteresowaniem i zadowoleniem klientów, może świadczyć Medal Europejski za dystrybucję tego produktu do krajów Unii Europejskiej.

Eksperci, których wypowiedzi zostały wykorzystane w artykule:

Dr n. med. Agnieszka Jarosz, dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, kierownik Krajowego Punktu Informacyjnego „Żywność, Żywienie, Zdrowie”

lek. med. Anna Senderska, specjalista medycyny rodzinnej, internista, dietetyk w Centrum Medycznym Enel – Med

Dr inż. Anna Harton, specjalista ds. żywienia człowieka i dietetyki, Zakład Dietetyki SGGW

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments