Wartościowa dieta dla całej rodziny

Wartościowa dieta, bogata w pełne witamin warzywa, nie tylko wpływa pozytywnie na zdrowie i samopoczucie, ale też może stanowić istotny wkład w ochronę planety. Dlatego warto wybierać produkty wysokiej jakości, które pozwolą cieszyć się pysznym smakiem, dostarczą ważnych substancji odżywczych, a jednocześnie są wytwarzane z troską o środowisko naturalne. Właśnie takie są warzywa Bonduelle „Bez pozostałości pestycydów” – jedyne takie na polskim rynku. Nową propozycją w tym asortymencie jest mrożona Fasolka Szparagowa, a już wkrótce dostępne będą mrożone Brokuły. Bonduelle oferuje również inne warzywa „Bez pozostałości pestycydów” – zarówno w puszkach (Kukurydza Złocista, Groszek Tradycyjny), jak i mrożone (Groszek Zielony). Doskonale sprawdzą się one w codziennej, zbilansowanej diecie – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do szerokiego wyboru świeżych warzyw jest ograniczony.

Roślinnie – czyli zdrowo i pysznie przez cały rok!

Gdy kończy się obfitość świeżych warzyw i owoców, którymi cieszymy się latem i wczesną jesienią, często stajemy przed pytaniem – w jaki sposób zadbać o to, by nasza dieta nadal była pełnowartościowa? Warto pamiętać, że także w tym okresie roku mamy mnóstwo możliwości przygotowania zdrowych, właściwie zbilansowanych posiłków. Ważne, by dbać o różnorodność i sięgać po takie produkty, które oferują nam nie tylko smak, ale też porcję witamin, składników mineralnych i innych cennych substancji odżywczych. To wszystko znajdziemy w warzywach Bonduelle.

Dieta obfitująca w składniki roślinne przynosi mnóstwo wielowymiarowych korzyści. Żywność pochodzenia roślinnego jest bogata w wartości odżywcze i istotnie wspiera zdrowie, prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz dobrą odporność. A poza tymi racjonalnymi argumentami, warto pamiętać o tym, że potrawy przygotowane na bazie składników roślinnych są po prostu pyszne! Co równie ważne, sięgając po warzywa wysokiej jakości, także mrożone czy w puszkach, możemy gotować różnorodnie każdego dnia – i to przez cały rok. To najlepsze rozwiązanie dla każdego, niezależnie od wieku czy kulinarnych upodobań.

Zobacz:  Jabłkowe crumble z granolą - nowa wersja szarlotki na szybko

Kupuj odpowiedzialnie

Coraz częściej zwracamy uwagę, jakie produkty trafiają na nasze talerze. Ważna jest nie tylko wysoka jakość, walory odżywcze, smak, „czysty skład” – ale też czy są one wytwarzane w sposób zrównoważony. Bonduelle wytwarza produkty z myślą o ludziach oraz o planecie. Firma podejmuje i realizuje konkretne zobowiązania, które efektywnie wspierają zrównoważone i zróżnicowane rolnictwo. Promuje uprawę warzyw lokalnie i sezonowo; dba o ochronę bioróżnorodności i gleb oraz oszczędną gospodarkę wodną; silnie współpracuje z rolnikami, by mogli uprawiać warzywa przy poszanowaniu natury. Odpowiedzialność za środowisko to również działania związane z ponownym wykorzystaniem opakowań. Dlatego na wszystkich puszkach Bonduelle znajdziemy licencjonowane logo Metal Recykling Bez Końca™ – to zachęta to sortowania i recyklingu opakowań metalowych.

Bez pozostałości pestycydów – co to oznacza?

Bonduelle, dbając o zdrowie i o planetę, stosuje politykę „czystych etykiet” – produkty zawierają tylko naturalne składniki. Ale to nie wszystko. W asortymencie Bonduelle znajdziemy też produkty bez pozostałości pestycydów. Warzywa mogą zawierać pozostałości pestycydów, czyli środków ochrony roślin, które spożywane w nadmiarze szkodzą. Znak „Bez pozostałości pestycydów” potwierdza, że każda partia tych warzyw jest przebadana w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych, gdzie weryfikowany jest brak pozostałości ponad 500 cząsteczek różnych pestycydów. To oznaczenie gwarantuje, że w produkcie stwierdzono brak pozostałości pestycydów w granicach oznaczalności (<0,01 ppm). Co ważne, Bonduelle stosuje tu bardziej rygorystyczne normy niż te wymagane przez prawo.

W asortymencie Bonduelle „Bez pozostałości pestycydów” są dostępne warzywa mrożone oraz w puszkach.

NOWOŚĆ – Fasolka szparagowa Bonduelle Już przygotowane na parze „Bez pozostałości pestycydów” – charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością oraz bogactwem wartości odżywczych. W procesie mrożenia wykorzystywana jest fasolka młoda i bezwłóknista – nie ma przerośniętych ziaren, a jej skórka jest cienka. Dzięki obróbce na parze fasolkę można przygotować już w 4 minuty.
Cena: ok. 5,4 zł/op. 400 g

Zobacz:  Tygryski GOLD - chrupki kukurydziane z błonnikiem

Groszek Zielony Bonduelle Już przygotowane na parze „Bez pozostałości pestycydów” – idealnie jędrny groszek mrożony, w intensywnym zielonym kolorze. Przygotowany w innowacyjnej technologii Bonduelle – już przygotowany na parze. Dzięki temu można go przyrządzić w kilka minut. Groszek mrożony smakuje doskonale jako dodatek do ciepłych potraw oraz zup.
Cena: ok. 5,7 zł/op. 400 g

fasolka żółta na parze

fasolka zielona na parzeKukurydza Złocista Bonduelle „Bez pozostałości pestycydów” – naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. To idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, dań kuchni meksykańskiej czy zup. Świetnie smakuje też solo – najlepiej z masłem i solą, serwowana na ciepło.
Cena: ok. 4,2 zł/op. 340 g kukurydza

Groszek Tradycyjny Bonduelle „Bez pozostałości pestycydów” – prosto z Kujaw, na nasze talerze. Ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i znakomity smak. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Można go używać w daniach podawanych na zimno i na ciepło.
Cena: ok. 3,8 zł/ op. 400 ggroszek

Bonduelle od lat inspiruje do wzbogacania jadłospisu w składniki roślinne. Mnóstwo pomysłów na różnorodne dania z warzywami „Bez pozostałości pestycydów” można znaleźć na stronie www.warzywneinspiracje.pl.

Oto jeden z nich – oryginalny flan z zielonego groszku z grzybami.

Składniki:
300 g mrożonego Groszku zielonego „Już Przygotowane Na Parze” Bonduelle
300 g mieszanych grzybów – boczniaki, podgrzybki, drobne pieczarki, shiitake, shimeji itp.
250 ml śmietanki kremówki 36%
100 g cebuli
80 g masła
80 ml mleka
30 ml soku z cytryny
20 ml oliwy z oliwek
15 g tartego parmezanu
3 duże jajka
1-2 ząbki czosnku
Gałązka rozmarynu
Sól
Pieprz

Mrożony groszek wsypujemy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy do dzbanka blendera. Dodajemy mleko, 40 g masła i miksujemy na gładki mus. Mus groszkowy przecieramy przez gęste sito. Następnie dodajemy jajka i śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Przelewamy do nasmarowanych masłem kokilek i ustawiamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165°C. Na dno blachy wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości kokilek. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż mus się zetnie. Schładzamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodajemy grzyby, zmiażdżony czosnek i rozmaryn. Smażymy na złoty kolor, nie mieszając zbyt często, by grzyby nie puściły wody. Na koniec dodajemy starty drobno parmezan, resztę masła i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzyby podajemy z groszkowym flanem.

Zobacz:  Na co zwrócić uwagę wybierając wyciskarkę wolnoobrotową?

 

 

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments