Dziś wszyscy chcemy wzmacniać odporność swoją i najbliższych. Czasy są trudne, a sezon jesienno-zimowy dodatkowo sprzyja infekcjom i osłabieniu organizmu. Łykamy suplementy, szukamy alternatywnych rozwiązań, tymczasem… warto sięgnąć do źródeł i poszukać lepszej odporności w… jedzeniu! Poprzez włączenie do diety wartościowych składników oraz odpowiednią obróbkę termiczną, dostarczymy organizmowi niezbędne witaminy i mikroelementy. Na czym polega sekret Powerful Kitchen?
Różnorodnie i sezonowo
Słodycze, fast-foody czy gotowe dania mogą poprawić nam humor tylko na chwilę. Czy będą jednak wzmacniać nasz organizm? Czy dodadzą nam energii i polepszą odporność? Zdecydowanie nie! A gdyby tak frytki zamienić na rozgrzewające, pełne mikroelementów kasze, a pierogi z tacki zastąpić kremową, sezonową zupą lub kolorowym koktajlem warzywno-owocowym? Do tego garść orzechów, pestek i polskich superfoods oraz immunostymulantów, tj. siemię lniane, żurawina, czosnek, miód, jarmuż, dynia… pyszne, lokalne składniki można wymieniać długo. Jedno jest pewne, właśnie teraz warto włączyć je do codziennego menu i czerpać z nich maksimum korzyści dla zdrowia i lepszej odporności. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi naprawdę powerful składniki i możemy mieć pełne poczucie, że realnie wzmacniamy siebie i swoich najbliższych.
Gotuj krótko – miej efekt na długo!
Wybór składników to jedno, ale równie ważne jest to, JAK przyrządzamy nasze dania. Pamiętacie z dzieciństwa koszmar rozgotowanych warzyw? A na drugim biegunie śródziemnomorskie zdrowe gotowanie al dente? O co chodzi? O krótki czas obróbki termicznej składników. Dzięki temu nie tylko mają bogatszy smak, ale też zachowują wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy. Takie gotowanie jest po prostu zdrowsze! Niezwykle interesującą propozycją jest przyrządzanie potraw… w próżni. Dzięki ArtMix PRO – jedynemu na rynku próżniowemu blenderowi z funkcją automatycznego gotowania, możemy przygotowywać dania w próżni, która zapobiega oksydacji składników. To powoduje, że pozostają one w pełni wartościowe i zdrowe. W takim blenderze z 16 programami automatycznymi, możemy w szybki i łatwy sposób przyrządzić m.in. aksamitne zupy kremy, koktajle, smoothie, sosy, soki, kompoty, owsianki, potrawy dla dzieci i niemowląt, a nawet… mleko roślinne z orzechów i ziaren! Mamy 16 programów automatycznych do wyboru i 10 ustawień ręcznych prędkości. 6 ostrzy z japońskiej stali nierdzewnej i potężny silnik o mocy 1300 W. A do tego super cichą pracę na poziomie tylko 15 decybeli! To jedno urządzenie z wieloma możliwościami daje w kuchni wygodę i sposób na nowoczesne, mądre i zdrowe gotowanie. Doskonałe dla tych, którzy lubią bawić się kulinariami, jak i dla tych, którzy szukają szybkich rozwiązań i niezawodnego pomocnika w kuchni.:)
Powerful Menu – spróbuj zdrowej i pysznej kuchni!
Zepter & Klaudia Karpowicz – dietetyk kliniczny
Śniadanie 07:00
Koktajl „super power”
Obiad 12:30
Zupa krem z dyni z „immuno twistem”
Ryba z warzywami z pesto pietruszkowym
Podwieczorek 19:00
Mus odpornościowy z ananasem i imbirem
Śniadanie 07:00
Koktajl „Super Power” (przepis na 4 porcje)
Zjedz 1 z 4 porcji
Słonecznik, nasiona, łuskane – 40 g (4 x Łyżka)
Szpinak – 100 g (4 x Garść)
Banan – 240 g (2 x Sztuka)
Borówki amerykańskie – 500 g (10 x Garść)
Napój migdałowy naturalny bio – 250 g (1 x Szklanka)
Miód pszczeli – 48 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
Przygotowanie z ArtmixPro:
- Należy zmiksować składniki używając programu do miękkich owoców.
- Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)
*Mleko roślinne z różnego rodzaju wcześniej namoczonych orzechów można wykonać samodzielnie używając specjalnie przeznaczonego do tego programu
Inny sposób przyrządzenia:
- Składniki należy zmiksować w blenderze
- Dodać do szklanki nasiona słonecznika (10 gram na porcję)
Obiad 12:30
Zupa krem z dyni z „Immuno Twistem” (przepis na 4 porcje)
Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x Sztuka)
Seler korzeniowy – 60 g (1 x Plaster)
Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)
Imbir – 20 g (4 x Plaster)
Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
Dynia – 500 g (2.5 x Porcja)
Mleczko kokosowe (21%) – 80 g (4 x Łyżka)
Orzechy włoskie – 60 g (4 x Łyżka)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)
Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 30 minut
Przygotowanie z ArtmixPro:
Wszystkie składniki (oprócz przypraw – je na leży dodać na końcu) należy włożyć do blendera. Następnie ustawić program przeznaczony do przygotowywania zup (18 minut). Na końcu przystroić łyżeczką mleczka kokosowego oraz orzechami włoskimi.
Inny sposób przyrządzenia:
- Należy opiec lub podsmażyć cebulę
- Dodać warzywa do garnka (pokrojone)
- Dodać imbir w plastrach
- Zalać bulionem domowym (500 ml)
- W trakcie gotowania warzyw dynię pokroić w kostkę i dorzucić do bulionu.
- Należy ją gotować do momentu gdy dynia będzie miękka
- Zmiksować i doprawić (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cynamon)
- Na talerzu przystroić mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimi
Ryba z warzywami z pesto pietruszkowym (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
Zioła prowansalskie – 2 g (0.7 x Łyżeczka)
Łosoś, świeży – 400 g (4 x Porcja)
Ziemniaki – 420 g (6 x Sztuka)
Groszek cukrowy (strączkowy) – 70 g (2 x Garść)
Seler korzeniowy – 360 g (6 x Plaster)
Pietruszka, liście – 40 g (6.7 x Łyżeczka)
Czosnek – 15 g (3 x Ząbek)
Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka)
Oliwa z oliwek – 40 g (4 x Łyżka)
Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
Orzechy nerkowca (bez soli) – 30 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 30 minut
Przygotowanie w naczyniach Zepter:
- Warzywa – pokrojone warzywa (groszek cukrowy, ziemniak, marchewka) należy
ugotować bez wody w naczyniu Zepter (w koszyku) przez 25 minut. - Ryba i seler – Rybę należy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Seler
należy przyprawić ziołami prowansalskimi. Produkty smażyć beztłuszczowo na patelni
Zepter.
Przygotowanie w ArtmixPro:
- Pesto z natki pietruszki – Miksujemy razem natkę pietruszki, orzechy nerkowca,
czosnek, wyciskamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz). Produkty
wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Inny sposób przygotowania:
Ryba i warzywa :
- Rybę smażymy bez tłuszczu przyprawiając ją solą, pieprzem, odrobiną sokiem z cytryny
- Warzywa (marchew, groszek cukrowy, ziemniaki) – gotujemy na parze aż do miękkości
- Selera podsmażamy na patelni wraz z rybą, wcześniej przyprawiając go przyprawami
ziołowymi i odrobiną oliwy z oliwek.
Pesto : - Miksujemy w blenderze natkę pietruszki, orzechy nerkowca, czosnek, wyciskamy sok z
cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy (sól, pieprz)
Podwieczorek 19:00
Mus odpornościowy z ananasem i imbirem (przepis na 4 porcje)
Zjedz 1 z 4 porcji
Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
Siemię lniane (świeżo mielone) – 5 g (1 x Łyżeczka)
Kurkuma – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Ananas – 720 g (9 x Plaster)
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 300 g (15 x Łyżka)
Pomarańcza – 100 g (0.5 x Sztuka)
Imbir – 10 g (2 x Plaster)
Cynamon – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
Przygotowanie z ArtmixPro :
- Składniki należy zmiksować w blenderze za pomocą programu do twardych owoców
Mrożonych
Inny sposób przygotowania :
- Zmiksować składniki w blenderze (jeśli blender nie posiada dobrych ostrzy należy
wykroić korzeń ananasa)
*Świeży cały ananas waży około 1400 gram (po obraniu ok. 720 gram)
*Jeśli występuje nadwrażliwość na laktozę/białka mleka krowiego należy użyć jogurtu bez
laktozy/ jogurtu roślinnego (kokosowego, sojowego)
*Dla dzieci polecamy dodać maksymalnie 2 plastry imbiru oraz miód (tak aby deser był
słodszy). Dla osoby dorosłej warto dodać więcej świeżego imbiru – mus nabierze ostrzejszego, ciekawego smaku.