Żywność liofilizowana – czym jest, jak smakuje i dlaczego warto jej spróbować?

żywność liofilizowana

W nowoczesnej kuchni powinno się znaleźć miejsce dla żywności liofilizowanej. To metoda obróbki, która pozwala zachować wszystkie cenne składniki warzyw czy owoców i wydobyć z nich to, co najlepsze. Zaletą tak przetworzonych produktów jest ich długi termin przydatności do spożycia – chemiczne ulepszacze czy konserwanty nie są już potrzebne! Dowiedz się więcej o liofilizacji i o tym, gdzie można kupić sprawdzoną żywność.

Obecnie zarówno sportowcy, jak i rodzice zwracają baczną uwagę na skład produktów, które spożywają sami lub serwują swoim bliskim. Gdy nadchodzi czas na przekąskę, bardzo chętnie wybierają żywność liofilizowaną. Głównie dlatego, że jest ona pozbawiona chemii, a przy tym smaczna, pełnowartościowa i podręczna. Można ją zabrać ze sobą wszędzie – w góry i na plac zabaw, aby zawsze cieszyć się kolorowym jedzeniem bez ulepszaczy.

Na czym polega liofilizacja?

Liofilizacja nazywana jest czasami suszeniem mrozem. Mrożenie to pierwszy etap liofilizacji, a w drugiej kolejności zamrożone owoce lub inne produkty poddaje się suszeniu sublimacyjnemu, które odbywa się w obniżonym ciśnieniu i przy wzrastającej temperaturze. W ten sposób około 95% wody jest usuwane z konserwowanej żywności.

Znane są różne sposoby serwowania żywności liofilizowanej – mogą to być kawałki, jak również proszek. Taką metodę stosuje np. polski producent kaszek dla całej rodziny, marka Helpa. W ofercie posiada tzw. Różdżki Smaku czy pojedyncze porcje owocowo-warzywnego pyłku, który z łatwością można dodać niemal do każdego posiłku, by podkręcić jego wartość odżywczą oraz atrakcyjny wygląd.

Pomysły na wykorzystanie żywności liofilizowanej

Żywność liofilizowana pierwotnie powstała z myślą o himalaistach i astronautach. To oni, przebywając w trudnych warunkach, musieli zabierać ze sobą zapasy żywności, która nie zajmowałaby dużo miejsca, była łatwa w przygotowaniu, a przy tym miała długi termin przydatności do spożycia.

W wyniku liofilizacji z warzyw czy owoców usuwana jest jedynie woda. Aż 90% całej zawartości ulatnia się, natomiast wszystkie minerały, witaminy i składniki odżywcze pozostają na niezmienionym poziomie. W ten sam sposób można konserwować ryby, mięso czy nawet całe dania, które po zalaniu wrzątkiem nabierają właściwej temperatury, konsystencji oraz formy.

Jest wiele pomysłów na wykorzystanie żywności liofilizowanej. Bezpośrednie spożycie, przegotowanie, dodawanie do kaszek czy makaronów – opcji jest wiele, a dużo zależy od warunków, w jakiej będą jedzone oraz efektu, jaki chcesz uzyskać.

Osoby, które wybierają sproszkowane liofilizowane warzywa i owoce marki Helpa, mogą serwować je jako dodatek do ciastek, owsianek, kasz, a nawet jako zdrowe barwniki do mas czy biszkoptów. W ten sposób poprawiają wartości energetyczne dań, podnoszą ich estetykę oraz dostarczają cennych witamin i minerałów. Warto zaproponować je szczególnie najmłodszym, którzy wyjątkowo zwracają uwagę na aspekt wizualny potraw i mogą samodzielnie nadawać im koloru, korzystając ze stworzonych dla nich Różdżek Smaku.

Podziel się
Wszystko dla mamy i dziecka. Odwiedź sklep wyprawkowy - www.babymama.pl
Katarzyna Pawłowska

Katarzyna Pawłowska

Pomysłodawca portalu, szczęśliwa mama.

Zobacz również

0 0 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments