Owoce lubimy cały rok. W zimie możemy korzystać z tych mrożonych. Puszysta beza idealnie podkreśli ich smak. Dla wszystkich, którzy tęsknią za słonecznym latem i smakowitymi darami natury, eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny deser. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na angielski podwieczorek z bezą i owocami.
Słodki przepis na idealny deser
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea London
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 4 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Posypka:
- mrożone owoce
- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
- bita śmietana
- cukier puder
Sposób przygotowania ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia
- Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.
- W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.
- Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Sposób przygotowania bezy:
- Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.
- Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.
Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:
- Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.
- Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.
- Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.