Co jeść, aby zwiększyć swoją płodność?

Problem z zajściem w ciążę dotyczy coraz większej liczby par. Przyczyn niepłodności wśród młodych ludzi jest wiele. Jednak jak się okazuje w niektórych przypadkach pomóc może wprowadzenie do diety określonych składników odżywczych.

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że niepłodność dotyka 13-17% społeczeństwa.. Może wpływać na nią masa ciała, sposób żywienia, przyjmowane witaminy i minerały, spożywanie używek (alkohol, tytoń, kawa), zaburzenia hormonalne, choroby.

Specjaliści wskazują na to, że duże znaczenie ma odpowiednia waga ciała i sposób żywienia. Coraz więcej osób ma nadwagę, która znacznie zaburza zdolności prokreacyjne. Również niedowaga ma negatywny wpływ na naszą płodność.
Jeśli staracie się o powiększenie rodziny to powinniście swoją dietę uzupełnić przede wszystkim o białko, zdrowe tłuszcze, produkty z niskim indeksem glikemicznym i witaminy oraz minerały takie jak: kwas foliowy, żelazo, cynk, magnez, witamina E, witaminy z grupy B.

Na jakie więc produkty postawić? Przede wszystkim grube kasze, ryż brązowy, makarony i pieczywo z mąki razowej oraz warzywa, które mają niski indeks glikemiczny. Z kolei dobre tłuszcze znajdziecie w rybach morskich – sardynkach, śledziach, łososiu, a także w olejach roślinnych. Dużo białka zawierają w sobie rośliny strączkowe, pieczywo i makarony, a także brązowy ryż i orzechy.

Zobacz:  Czy kawa zagraża płodności?
Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments